Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Natura Vita sve bolje posluje

Teslićka firma ''Natura vita'' u zadnje tri godine investirala je 12.500.000 KM čime je potpuno zaokružen proces prerade i distribucije mlijeka i mliječnih proizvoda i otvoren pogon za preradu svih vrsta mesa i proizvodnju 25 tona mesa i trajnih i polutrajnih prerađevina.

Firma se bavi otkupom,preradom i prodajom svježeg mlijeka i mliječnih proizvoda. Prema riječima direktora i vlasnika Vlade Đurića, posao je počeo 2002. godine sa skromnim prostorom, tehnologijom i kapacitetima.Tada je bilo deset kooperanata od kojih se dnevno preuzimalo oko 160 litara mlijeka. Broj koperanata se svakodnevno povećavao, a sve su pratila nova ulaganja.

 
Kada je riječ o mljekari, danas se radi sa 5 800 kooperanata i tržište nije problem. Proizvodi se prodaju širom BiH, te u svim nekadašnjim jugoslovenskim republikama i još nekim zemljama u širem okruženju, i to po svim važećim standardima 9001, 9002 i halal standardu.

U proizvodnji mliječnih proizvoda kapaciteti su popunjeni za naredne tri godine.Đurić kaže da na prostoru opštine Teslić ima potrebe za podizanje farmi muznih krava, jer se samo 15 odsto mlijeka za preradu obezbjeđuje sa područja teslićke opštine, a preostalih 85 odsto je iz 13 opština širom BiH.

Firma je kadrovski i tehnički osposobljena najsavremenijom opremom i voznim parkom. Svakodnevno je angažovano 55 vovozila za transport i dostavu i sirovina i gotovih proizvoda.

U planu je kupovina još pet najsavremenijih vozila i u narednih nekoliko dana očekuje se njihova isporuka u šta će biti uloženo više od 500.000 KM.

U '' Naturi'' je zaposleno 160 radnika i za sve plate se isplaćuju redovno, uz sve obaveze koje prate taj proces. Redovno se isplaćuju i zarade kooperantima.

Kada je riječ o proizvodnji mesa, oko 60 odsto potrebnih grla planirano je iz vlastitog programa ugovorom sa koperantima, a preostalih 40 odsto biće nabavljano sa drugih područja.

Firma gazduje stadom od 1 200 ovaca sa godišnjom proizvodnjom koja premašuje 1 000 jagnjadi.

Đurić u investicijama nije imao ničiju podršku, sve je, kako ističe, obezbjeđivao sam iz vlastitih sredstava i kredita banaka. Na investiciju od skoro 13 miliona maraka dobio je ukupno 50.000 KM podsticaja, što je simboličan iznos.

Đurić je dobio najviše teslićko opštinsko priznanje povodom Dana i krsne slave opštine prošlog mjeseca – Zlatnu plaketu '' 6. april''.

 

(nezavisne)

0 Коментарa

Још нема коментара

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.