Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Udruženje distrofičara opštine Teslić

Udruženje distrofičara opštine Teslić je nevladina organizacija koja se bavi zaštitom, promocijom i unapređenjem prava osoba oboljelih od mišićne distrofije.
Udruženje trenutno okuplja 24 člana od čega su četiri člana žene, a dva su djeca koja nemaju mogućnost pohađanja nastave i  društvene inkluzije. Udruženje je kao samostalan subjekt osnovano 15. maja 2009. godine.
 
 

 

Prije toga, članovi koje sada okuplja bili su okupljeni oko regionalnog udruženja distrofičara regije Doboj, koje pokriva prostor osam opština. Iako je po stažu udruženje relativno mlado, čine ga osobe, posebno one koje aktivno djeluju u Udruženju, sa velikim iskustvom u oblasti zaštite prava invalidnih osoba. U okviru regionalnog udruženja neki članovi su bili aktivno angažovani više od 10 godina. Sadašnja izvršna direktorica opštinskog udruženja Slavica Parežanin je bila predsjednica Upravnog odbora i sa te pozicije aktivno djelovala u zaštiti i unapređenju prava invalidnih osoba.

 

Na osnovu stečenih iskustava i potreba članstva na terenu, došlo se do ideje o osnivanju opštinskog udruženja u Tesliću. Naime, područje opštine Teslić je izuzetno prostrano (preko 800 km2), a disperzija članova jako velika. Pojedini članovi su udaljeni i preko 40 km od grada, a od regionalnog sjedišta i preko 75 km. Zbog svega toga ali i zbog prirode samog oboljenja koje veoma ograničava kretanje i aktivnosti oboljelih osoba, ideja je u potpunosti opravdana. Podršku osnivanju opštinskog udruženja dalo je i dotadašnje matično (regionalno) udruženje, sa kojim i danas intenzivno sarađuje lokalno udruženje.

          Kako ističe, izvršna direktorica Parežanin, sve to ne bi bilo moguće, da senzibilitet i brigu za ovu kategoriju stanovništva i generalno ovu problematiku nije iskazala i opštinska administracija, koja je pružila pomoć u pogledu obezbjeđenja i opremanja prostorija, izgradnje adekvatnog prilaza,  izdvajanja sredstava iz budžeta opštine Teslić za rad Udruženja, kao i pružanja pomoći po svakom jednokratnom zahtjevu.

          Nastavljajući, da će Udruženje  i dalje (u novom obliku), nastaviti da se brine o zaštiti prava osoba sa onesposobljenjem i da unapređuje kvalitet života svojih članova. To se posebno odnosi na promociju prava ove kategorije, na uklanjanju predrasuda u društvu i barijera koje im onemogućavaju normalan život, gdje pored nezaposlenosti i nemogućnosti za školovanjem, kao bitnu prepreku ističe nepostojanje arhitektonskih rješenja (tzv. rampe) za kretanje osoba sa hendikepom, kao i nepostojanje obilježenih parking mjesta za ovu kategoriju stanovništva (pred bolnicom, opštinom i sl.).

          U svojim nastojanjima udruženje želi da osobe oboljele od mišićne distrofije dobiju mogućnost na zaposlenje i školovanja, na aktivno učešće u donošenju i kreiranju odluka u zajednici i potpunu socijalizaciju. Međutim, veliku poteškoću u tome predstavlja loša materijalna opremljenost udruženja i slaba kadrovska osposobljenost. Najveći problem u funkcionisanju udruženja i realizaciji programskih ciljeva predstavlja nemogućnost kretanja članova udruženja, jer udruženje ne raspolaže vozilom prilagođenim njihovim specifičnim potrebama. Zbog toga, gotovo da ni jedna od aktivnosti koje udruženje planira da realizuje na unapređenju kvaliteta života svojih korisnika ne može biti realizovana. Npr. djeca ne pohađaju školu i u potpunosti su isključena iz društvenog života, jer trenutno ne postoji mogućnost njihovog prevoza do specijalne obrazovne ustanove u kojoj bi bili uključeni u obrazovni proces. Slična situacija je i sa ostalim članovima udruženja koji ne mogu zbog navedenog razloga uzimati učešća u javnom životu. Nabavkom adekvatnog vozila bi se obezbijedili preduslovi za rješavanje ovih problema.

 

(teslic.ba)

0 Коментарa

Још нема коментара

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.