Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Објављена књига о Лазару Трифковићу – добротвору, родољубу и историографу

Књига „Лазар Трифковић: добротвор српске Цркве и просвјете, родољуб и историограф“, аутора Бојана Милијашевића објављена је у издању Истраживачког центра „Искон“ из Бања Луке.

Ова књига говори о културном и вјерском животу Срба у Прњавору у другој половини 19. вијека као и о тежњама за ослобођење Српства у вријеме босанскохерцеговачког устанка. Поред кратке историје прњаворске парохије, приказује се и грађански живот, задужбинарство и прегалаштво на пољу просвјете и културе старог Прњавора.

Књига се бави и просвјетним животом и Српском школом, те у њој по први пут излазе подаци о почетку рада просвјете у Прњавору као и спискови свих учитеља Српске школе од 1843. године до почетка Првог свјетског рата. У књизи је описан рад црквено-школских одбора и њихово залагање за просвјету као и за изградњу Храма Светог Георгија.

У Истраживачком центру „Искон“ истичу да аутор пишући о дјелима Лазара Трифковића објелодањује његове заслуге за српску просвјетну и националну мисао, истовремено упућује поруку „да нам је Лазар више потребан данас, када се наш однос према вриједностима из прошлости преваспитава у духу савремености и када је важније него икад да вриједност и пуноћу живота сагледамо кроз однос према Богу и ближњима“.

Говорећи о књизи, аутор Бојан Милијашевић наводи да је „у дугој историји српског страдања Лазар Трифковић препознао образац националног живота, за Небеску Србију, и у првом повољном историјском тренутку, у времену буђења националне свијести у 19. вијеку као стражар на светосавској стази у прњаворској малој варошици показао примјер племенитости, честитости и великог родољубља“.

Све што је у овој књизи написано о Лазаревом животу и раду, резултат је дугогодишњих истраживања периодике и архивске грађе. Многи трагови из прошлости аутору су се откривали на чудесан начин.

Рецензент књиге Небојша Мићић нагласио је да нам изнова и ова књига показује шта један појединац може учинити за заједницу – један који насеље издиже у статус варошице и проноси њено име гдје год Срби живе, и други који вијек и по након тога приноси и чува свијећу споменицу на изузетног Лазара Трифковића.

Финансирање овог пројекта помогли су Министарство културе и информисања Републике Србије, Секретаријат за вјере Владе Републике Српске и Општина Прњавор.

0 Коментарa

Још нема коментара

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.