Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Opština povukla žalbu: Škrebiću 20.000 KM

Po odluci Osnovnog suda u Doboju, predsednik teslićkog parlamenta Slavko Škrebić dobiće 20.000 KM jer mu je posle smene s mesta predsednika opštine uskraćena šestomesečna plata na koju je imao pravo po Zakonu o statusu funkcionera lokalne samouprave.
Opština Teslić odustala je od žalbe na presudu Osnovnog suda u Doboju, kojom je opštini naloženo da aktuelnom predsedniku teslićkog parlamenta Slavku Škrebiću isplati 20.000 KM! Dobojski sud je krajem maja 2008. presudio da se iz opštinskog budžeta Škrebiću isplati 20.000 maraka, jer Zakon o statusu funkcionera lokalne samouprave jasno precizira da smenjeni funkcioneri imaju pravo na šestomesečnu funkcionersku platu.

 
Slavko Škrebić je za predsednika SO Teslić izabran 22. decembra 2005, glasovima SDS-a, Narodne demokratske stranke (čiji je član) i Šešeljevih radikala. Ipak, odmah posle formiranja nove skupštinske većine, koju su činili SNSD-a, PDP-a, SDA, SBIH, SDP-a BiH i Šešeljevi radikali, on je smenjen.

Posle smene, Škrebić je tužio opštinu, tražeći da mu se isplati šest plata, zimnica i regres po osnovu Zakona o statusu funkcionera lokalne samouprave, a Osnovni sud u Tesliću je 30. maja prošle godine doneo presudu da opština treba da mu isplati ukupno 19.638 KM.

Stranačke veze

Opština se žalila na ovu odluku, ali su u međuvremenu održani lokalni izbori i Škrebić je ponovo izabran za predsednika SO Teslić, a opština je 20. februara ove godine povukla žalbu na pomenutu presudu, pa je Okružni sud u Doboju 25. februara doneo rešenje kojim se žalba odbacuje kao nedozvoljena.

Interesantno je da je presudu pred Osnovnim sudom u Doboju izrekla sudija Slavica Frank, čiji je brat Eduard Frank član Škrebićevog NDS-a i drugoplasirani na rang-listi za mesto člana Upravnog odbora teslićkog Doma zdravlja, koje bira Skupština opštine.

Predsednik gradskog odbora SDS-a Milovan Stanković kaže da teslićka politička scena liči na cirkus. On ističe da su se u prošlom sazivu SO čak četvorica odbornika menjala na poziciji prvog čoveka lokalnog parlamenta i da su svi, punih šest meseci posle smene, primali funkcionersku platu.

– O Slavku Škrebiću ne želim da kažem ništa, osim da je nemoralno sedeti na čelu Skupštine opštine protiv koje si podneo tužbu. Još je nemoralnije da opština odustane od žalbe tek kada je Škrebić ponovo postao predsednik SO – kaže Stanković.

Slavko Škrebić u izjavi za Press RS tvrdi da nije iskoristio politički uticaj kako bi opština povukla žalbu na presudu kojom je naloženo da mu se isplati 20.000 KM. On kaže da je slučaj čist, a da je opština odlučila da povuče tužbu po preporuci zamenika pravobranioca RS, jer bi izgubila spor.

– Žalbu na prvostepenu presudu je podneo bivši načelnik Rade Pavlović iz osvete, jer sam napustio Socijalističku partiju. Nisam želeo da vodim sudski spor i da tužim opštinu, ali Rade Pavlović je odbio da postupi po nalogu upravnog inspektora, koji je naložio da mi u skladu sa zakonom isplate zaostale plate. Pošto on nije želeo da postupi po nalogu, ostalo mi je samo da podnesem tužbu – kaže Škrebić.

Opštinska posla

On dodaje da bi bolje bilo da opština nije povukla žalbu, jer bi sigurno dobio spor, ali i zatezne kamate. U prošlom sazivu SO Teslić, ističe Škrebić, na čelu su bili Mile Brkić, potom on, pa Miroljub Letić i na kraju Murat Kopić i svi su, osim njega, dobili šestomesečnu funkcionersku platu posle odlaska sa funkcije.

– Rade Pavlović je posle gubitka izbora za načelnika opštine, sam sebi napisao rešenje kojim je ostvario pravo na dva plaćena godišnja odmora i šest načelničkih plata – kaže Škrebić.

S druge strane, Rade Pavlović kaže za naš list da to nije tačno i da su sve radile nadležne opštinske službe, u saradnji sa Pravobranilaštvom RS, odnosno zamenikom pravobranioca iz Doboja.

– Nikome se ne svetim, niti sam se mešao u posao pravobranioca. Tražio sam samo da se postupak dovede do kraja u skladu sa zakonom – kaže Pavlović.

Kasapović: Žalba je bila neosnovana!

Načelnik SO Teslić Savo Kasapović kaže da je žalba na presudu Osnovnog suda u Tesliću bila neosnovana i da je opština odlučila da je povuče, jer bi zbog odugovlačenja i daljeg vođenja sudskog procesa morala da plati i dodatne kamate.

– Nema tu nikakve politike. Povukli smo žalbu zbog procene da bismo izgubili sudski proces, pa bismo morali i da platimo zatezne kamate. Drugo je pitanje zašto tužba nije ranije povučena – kaže Kasapović.
 
( PRESS )

0 Коментарa

Још нема коментара

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.