Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

ПД Визант позива на шетњу Растушом поводом шест година постојања

Планинарско друштво „Визант 74274“ Чечава, поводом шест година постојања, у недјељу 31.03.2024., организује пјешачење селом Растуша са посјетом Растушкој пећини. Ради се о најмасовнијем планинарским догађајем на општини Теслић, али и шире. Претходна окупљања су бројила преко 300 учесника.

Село Растуша се налази у општини Теслић, на око 15 километара од центра града. Познато је по комплексу растушких пећина који се састоји од шест улаза. Сви улази се налазе на падинама Хрњег брда (432 м.н.в.) и већина их је спелеолошки истражена. Главни улаз (Велика пећина) је смјештен у засеоку Суботићи на 300 м.н.в. Под заштитом је Завода за заштиту културно-историјског и природног насљеђа Републике Српске и спада у природно добро Друге категорије, а од 2012. је заштићена у категорији Споменик природе. У Европи постоје само три пећине са тиграстим шарама на накиту. Једна се налази код Париза, друга у близини Вићенце, а трећа у селу Растуша код Теслића.

ПЛАН

Окупљање у 08.00 часова у центру Чечаве, одакле је полазак за Растушу – заселак Шљиве, локалитет Лучица. Планирани почетак пјешачења је у 09.00 часова. Очекивано трајање пјешачења заједно са посјетом Великој пећини је око 6 часова, тако да би сами завршетак требао бити око 15.00 часова.

Након завршетка пјешачења, сви учесници акције одлазе возилима до Друштвеног дома у Растуши гдје се у 16.00 часова наставља прослава годишњице са сљедећим програмом:

 • Ручак за све учеснике акције
 • Културно-забавни програм
 • Додјела захвалница

Очекивани завршетак цјелокупне манифестације је у 18.00 часова.

СТАЗА

Стаза је кружна, дужине око 10 км. Обухватиће три растушка доминантна брда: Хрњино брдо (432м.н.в.), Соколину (427м.н.в.) и Главицу (434м.н.в.). Са врхова свих брда пружа се поглед на планине Борја, Очауш, Вучију планину, Мањачу (Махњачу), Узломац, Влашић… Због кумулативног успона и ниспона (укупни успон и ниспон у току пјешачења на цијелој стази) који износи око 580 м, као и због три оштра успона и на одређеним дијеловима клизавог терена, иста је средње-тешка и није за почетнике који физички нису активни. Нема техничких детаља, али је на одређеним дијеловима потребан опрез. Стаза креће са локалитета Лучица, одакле се оштрим успоном пењемо према врху Хрњег брда. Уз пут пролазимо поред улаза у Шљивску пећину коју смо прошле године промотивно отворили. Настављамо према врху Хрњег брда, са којег се спуштамо у подножје гдје се налази улаз у Велику пећину. Пећина је уређена пјешачким стазама и расвјетом тако да употреба чеоне лампе неће бити неопходна. Својом цијелом дужином иста је просторно велика тако да ће цијела група моћи у истом тренутку посјетити исту. Дужност сваког посјетитеља је да поштује одлуке водича, да се не издваја из групе и да самоинцијативно не залази у пећинске ходнике. Након посјете пећини настављамо даље кроз засеоке Суботићи, Стјепановићи, Симаковићи и излазимо на врх Соколина, гдје ћемо направити паузу за ручак. Са Соколине се спуштамо у засеок Малбашићи, одакле излазимо на врх Главица са којег се спуштамо у Главичин поток и даље долином Растушице настављамо пјешачити до Лучице гдје завршавамо са акцијом.

ОПРЕМА

 • Дубоке ципеле – гојзерице
 • Вода (на стази се налазе два извора, од којих је један на самом почетку стазе, и на њему се може наточити око 1,5 л, што је довољно до сљедећег извора, гдје се по потреби може извршити допуна)
 • Храна према властитим потребама
 • Пресвлака
 • Слојевита одјећа прилагођена температури ваздуха
 • Гамашне (могу бити изузетно корисне)
 • Штапови (могу бити практични)
 • Чеона лампа са резервним батеријама
 • Кабаница

Пријаве трају до петка 25. марта. У случају када неповољне временске прилике могу утицати на изводљивост и безбједност излета, или уколико организатор из неког другог разлога одустане, исти се може отказати или помјерити. СВАКО ЛИЦЕ НА ИЗЛЕТУ УЧЕСТВУЈЕ НА ВЛАСТИТУ ОДГОВОРНОСТ, а малољетна лица могу учествовати искључиво у пратњи родитеља, старатеља или особе којој је родитељ или старатељ дао писмену сагласност за бригу о малољетном лицу током излета, при чему та особа преузима одговорност за његову безбједност.

Контакт особе:
Александар Дакић, +38766734450 Viber, WhatsApp
Роберт Томић, +38565098570 Viber, Whats App

0 Коментарa

Још нема коментара

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.