Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Potpredsjednik skupštine – Mehmed Dubravac

Zapošljavanje uslov održivog povratka i ostanka u Tesliću.

Mehmed Dubravac potpresjednik je OO SDP -a u Tesliću,koji sa svoja dva odbornika je dio aktuelne skupštinske većine u lokalnom Skupštini.Jedan od odbornika je i sam Dubravac,koji od proteklih lokalnih izbora prije godinu dana obavlja i funkciju potpredsjednika teslićke Skupštine. U Teslić se vratio prije devet godina i aktivirao se u politici, a i u svom mjestu Gomijenica dobio je nedavno i treći mandat predsjednika Savjeta mjesne zajednice.

Od kada ste politički aktivni i šta Vas je motivisalo da se bavite politikom?
Dubravac: Kada sam se 2000.godine vratio na svoje predratno imanje stanje je bilo dosta teško.Morali smo se politički organizovati da bi lakše rješavali nagomilane teškoće i da bi se naš glas bolje čuo.Bilo je to vrijeme kada je trebalo stvoriti sliku u narodu kako je povratak i život u Tesliću ponovo moguć.

 

Dokle se u tome stiglo?
Dubravac: Od prvih lokalnih izbora nakon rata stalno smo prisutni u Skupštini opštine i svake godine imamo sve veću podršku građana.Posljednji izbori su dokaz kada smo broj glasova poduplali u odnosu na 2004.godinu od tadašnjih 550 glasova stigli smo prošle godine na izborima na 1150.

 Gdje ste konkretno prisutni u teslićkoj vlasti?
Dubravac: U proteklom sazivu Skupštine imali smo mjesto potpresjednika Skupštine,koji je po Odluci teslićkih odbornika ,nakon smjene presjednika,preuzeo sve nadležnosti koje ima predsjednik nepunu godinu dana. Sada pored mog potpredsjedničkog mjesta u Skupštini opštine imamo i nekoliko šefovskih mjesta u samoj opštini, imamo članove Upravnih odbora u većini ustanova čiji je osnivač opština Teslić.

 Kakvu imate saradnju sa partijama i njihovim kadrovima u Teslićkoj izvršnoj i zakonodavnoj vlasti?Dubravac: Sa svima imamo dobru saradnju ali ja lično imam najbolju saradnju sa predsjednikom Skupštine Slavkom Škrebićem. Nismo zadovoljni do kraja odnosom sa svim koalicionim partnerima.Bilo je nekih dogovora koji nisu do kraja definisali status SDP-a u teslićkoj Skupštini ,što je u jednom momentu partnerski odnos dovelo u pitanje, ali smo to uz dobru volju prevazišli.

 Kakva je atmosfera u teslićkoj Skupštini uopšte i koje odluke smatrate najznačajnijim u ovoj godini?Dubravac: Uslovi rada i atmosfera u Skupštini su gotovo idealni,odnos odbornika je veoma korektan i sam pristup je konstruktivan i to je stvorilo dobre uslove za ozbiljan rad. Dugotrajne rasprave su želja da se dođe do što kvalitetnijeg rješenja, a ne kao ranije rezultat velikih neslaganja pa čak i netrpeljivosti. Što se tiče odluka koje smo u ovoj godini donijeli po meni je najvažnija ta da ćemo na narednoj Skupštini usvojiti Prijedlog nacrta strategije za razvoj opštine,bez čega nema pristupa fondovima i donacijama.Ništa manje nisu značajne odluke o budžetu,rebalansima ,periodičnim izvršenjima budžeta i samom prijedlogu  budžeta za iduću godinu.

 Hoćete li podržati Nacrt budžeta za iduću godinu?
Dubravac: Svakako da hoćemo i to smo već rekli i na javnim raspravama. Smatramo da predloženi iznos od 14.510.000 KM je realan prijedlog.Po nama  ima razvojnu komponentu jer se veći dio kapitalnih projekata nalazi u budžetu,za razliku od ovogodišnjeg kada smo zbog deficita većeg od pet milona maraka ,malo prostora imali za kapitalne investicije ali opet se nešto uradilo.Zbog deficita smo podržali i kreditno zaduženje opštine,jer je to bio jedini izlaz,da se opština spasi tužbi i blokada.Iduće godine imaćemo mnogo komotniji budžet,poprilično rasterećen za razliku od ovogodišnjeg.

 Dolazite iz povratničke populacije, koji su vaši najveći problemi?
Dubravac: Kuće su obnovljene,sigurnost dobra ali nema posla.Većina naroda živi od pomoći rodbine u inostranstvu i poljoprivrede.Nisu u mnogo boljem položaju ni oni koji ovdje žive iz reda drugih naroda ali više su zaposleni.Bez zapošljavanja mladih nema održivog povratka i nikom ostanka na području bilo koje opštine u BiH  i zato treba raditi programe koji će tu mijenjati stanje nabolje.Uređenje i definisanje industrijske zone zašto smo već pokrenuli proceduru što će ako bude investitora značiti iskorak u tom pravcu.

 Šta poručujete građanima ?
Dubravac: Poručujem da vjeruju da imamo namjeru da radimo i da nam je cilj da stvorimo uslove da običan čovjek živi bolje i tu smo odlučni.U narednom periodu se lično nadam da ćemo kroz brojne infrastrukturne i projekte zapošljavanja stići do tog cilja jer za to imaju želju svi u lokalnoj upravi i samoj Skupštini. Na kraju bih pohvalio rad svih medija u Tesliću,koji korektno izvještavate o radu lokalne uprave.

 (teslic.ba)
 

0 Коментарa

Још нема коментара

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.