Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Prve žrtve kupanja na divljim plažama

Ovogodišnja sezona kupanja u RS ponovo je počela tragično. Prošle nedelje u reci Savi kod Brčkog utopio se dečak Dražen Durić (15) iz brčanskog mesta Gredice, a dva dana kasnije mladić Ljubiša Janjić (20) iz Bušletića, kod Teslića, dovezen je u kritičnom stanju u Klinički centar Banjaluka, posle davljenja na Goranskom jezeru, nedaleko od Doboja, gde je s prijateljima bio na kupanju.

Lekari u banjalučkom kliničkom centru i dalje se bore za Janjićev život i, kako nam je potvrđeno, lekarske prognoze su neizvesne. Nezvanično, Janjić je u utorak po podne došao s drugovima na jezero i čim su stigli skočio je vodu, a zatim potonuo. Drugovi su nekako uspeli da ga izvuku iz vode, ali je on tada jedva davao znakove života.
Mesto na kojem je mladić doživeo nezgodu je popularno kupalište za mnoge iz Doboja. Voda u jezeru je, međutim, još veoma hladna.
Iako je kupanje u rekama, jezerima i bazenima u RS za brojne građane, a posebno decu i mlade, prihvatljiviji vid rekreacije nego odlazak na more, ovo se neretko završava i tragično.
Od nadležnih saznajemo da nijedna lokalna zajednica u RS još nije uredila i proglasila organizovanim prirodna kupališta. To praktično znači da nisu obezbeđene spasilačke službe, službe prve pomoći, redovno praćenje kvaliteta vode i slični uslovi koji se moraju ispuniti da bi od resornog ministarstva dobile saglasnost da bio određeni dio obale bio proglašen kupalištem. Sve dok opštine ne proglase kupališta koja ispunjavaju ove kriterijume, kupanje u rekama moguće je samo na ličnu odgovornost kupača.
U policiji saznajemo da se prošle godine na teritoriji RS, za vreme kupanja, utopilo 16 osoba, isto kao i 2007. godine, dok je u 2006. evidentiran jedan utopljenik više.
„Prema našim statistikama i analizama, najviše utapanja događa se u rekama, gde je tokom prošle godine stradalo 13 osoba“, objašnjava načelnik Uprave kriminalističke policije u MUP RS Gojko Vasić.
Od njega saznajemo da se najviše utapanja događa krajem maja i početkom juna kada uslovi za kupanje još nisu sasvim povoljni.
U policiji ističu da najveća opasnost od utapanja preti deci, pa su zato apelovali na roditelje da svoju decu u vodi ne ostavljaju samu i da ih upozore na sve opasnosti.
Za opasnija kupališta u Banjaluci važe Crni vir na reci Vrbas i Zeleni vir na Vrbanji, koji su proteklih godina odneli najviše mladih života.
(blic)

0 Коментарa

Још нема коментара

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.