Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Rizičan odlazak u školu

Most između teslićkih sela Mladikovine i Blatnice, preko koga đaci prelaze na putu za školu, svakog trenutka bi mogao da se raspadne i zajedno sa njima surva u reku Usoru …
Drveni most koji spaja teslićka sela Mladikovinu i Blatnicu oštećen je u toj meri da roditelji dece koja svakodnevno autobusom prelaze preko njega na putu za školu strahuju da će se potpuno raspasti i survati zajedno sa decom u reku Usoru!

Roditelji kažu da im i sama pomisao da most neće biti obnovljen do početka nove školske godine jednostavno ledi krv u žilama. Nebrojeno puta su, kažu, zahtevali od nadležnih u opštini da ovo pitanje konačno reše, ali od toga za sada nema ništa.

 

Roditelji zabrinuti

Načelnik opštine Teslić Savo Kasapović tvrdi da za popravku mosta „trenutno nema para, tako da će realizacija ovog posla morati malo da pričeka".

 

– Most između Mladikovine i Blatnice nije oštećen toliko da predstavlja opasnost po bezbednost ljudi koji preko njega prelaze. Međutim, svesni smo da ga moramo popraviti, a to će zasigurno biti do zime. Sada, naime, nemamo novca za njegovu sanaciju, koja bi, prema proračunu, koštala oko 30.000 KM. S druge strane, rebalansom opštinskog budžeta iz 2007. godine, izdvojena su sredstva za popravku pomenutog mosta, ali je ovaj novac završio na nekoj drugoj adresi. Jasno nam je da nećemo još dugo moći da odugovlačimo sa njegovom sanacijom, ali to ovog momenta jednostavno ne možemo da učinimo zbog nedostatka para – kaže Kasapović.

 

Zabrinuti roditelji, šokirani ovakvim stavom opštinskih vlasti, kažu da ne mogu da veruju da životi njihove dece vrede manje od 30.000 KM.

 

– Došli smo u poziciju da nam se svakodnevica svodi na strahovanje da li će naši mališani bezbedno stići do škole i natrag, i to zbog 30.000 maraka. Međutim, očigledno je da pomenuti most neće još dugo izdržati i da je pitanje dana kada će se survati u Usoru. Problem je što preko njega uvek neko prelazi, tako da se ne može isključiti mogućnost ljudskih žrtava, ukoliko konstrukcija popusti i završi u reci. Meštani Mladikovine najviše strahuju za 80 svojih školaraca, koji će sa početkom septembra opet biti prinuđeni da u školu putuju preko ovog mosta. Ne dao bog da se nesreća dogodi kada Usora nabuja od obilnih jesenjih padavina, jer bi zasigurno odnela sve ono što bi sa ostacima mosta palo u nju. Na ovaj most oslanja se oko 380 domaćinstava Mesne zajednice Lug Marković, odnosno oko 1.500 meštana. Obraćali smo se opštinskim vlastima da što pre reše ovu kritičnu situaciju, ali bezuspešno. Međutim, ukoliko se na ovom mestu desi neka tragedija, a plašim se da hoće, i to uskoro, biće kasno i besmisleno utvrđivati odgovornost za nemar i nesavesno ponašanje – kaže naš sagovornik.

 

Vlast gluva i nema

I Radomir Marković, predsednik MZ Lug Marković, koja obuhvata i selo Mladikovina, kaže da već pune dve godine strahuje da će totalnim urušavanjem pomenutog mosta mnogi životi završiti na dnu Usore.

– Naime, 19. jula 2007. godine kamion preduzeća „Niskogradnja" iz Teslića natovaren peskom prešao je preko mosta koji spaja Mladikovinu i Blatnicu. Most, međutim, nije izdržao pod ovim nepredviđenim teretom, tako da je pukao po sredini i iskrivio se. Pripadnici teslićke policije su izvršili uviđaj i napravili zapisnik, čemu je prisustvovao i opštinski saobraćajni inspektor. Od tada pa do danas niko od opštinskih vlasti nije preduzeo ništa kako bi se ovaj problem rešio – kaže Marković.

– Opštinska vlast ostala je apsolutno gluva i nema na sve naše molbe. Uskoro će početi školska godina, pa je krajnje vreme da se pristupi rešavanju ovog problema – kaže Marković.

 

Miličević: Odlaganje popravke ne dolazi u obzir!

Odbornik SDS-a u Skupštini opštine Teslić Milan Miličević kaže da životi dece iz Mladikovine ne bi smeli da se rizikuju čak ni zbog sume daleko veće od 30.000 KM.

 

– Ovaj problem morao je još ranije da se reši, pošto ne postoji nikakav drugi prelaz između Mladikovine i Blatnice. Reč je, naime, o vitalnoj stvari za ovo područje, tako da nikakvo odlaganje ne dolazi u obzir. S druge strane, cifra od 30.000 KM zaista je zanemarljiva u odnosu na mogućnost urušavanja mosta u Usoru i rizika da neko zbog toga izgubi život – kaže Miličević.

 

(press)

 

0 Коментарa

Још нема коментара

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.