Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Sela prioritet, a ne problem

Sela teslićke opštine više decenija privredno i infrastrukturno zaostaju za gradom, zbog čega se osipa stanovništvo i smanjuju razvojne mogućnosti ovih područja i to je problem s kojim su se uhvatili u koštac opštinski organi.

Da bi se izašlo iz takve situacije lokalne vlasti usvojile su Nacrt strategije ruralnog razvoja opštine, a javna rasprava koja se sprovodi po selima trebalo bi da definiše i naredne korake u ovoj oblasti.

– Najveći problem današnjih stanovnika sela su nezaposlenost, loša infrastrukturna opremljenost naselja, te uopšteno lošiji životni uslovi u odnosu na grad. Istraživanja su pokazala da više od petine stanovnika namjerava da napusti selo i odseli se u grad. Novi egzodus seoskog stanovništva može se spriječiti jedino povećanjem zaposlenosti i dohotka, te razvojem infrastrukture na tom području – smatra Miodrag Lukić, zamjenik načelnika opštine.

 

Strategija ruralnog razvoja predviđa zapošljavanje u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji na način da se poveća veličinu posjeda do nivoa ekonomske održivosti. To je, kako smatraju u Opštini, moguće prodajom preostalog državnog zemljišta ruralnim domaćinstvima, te dosljednim sprovođenjem Zakona o poljoprivrednom zemljištu.

– Potrebno je mnogo jače podsticati direktnu prodaju seljačkih proizvoda i preradu na gazdinstvu, proizvodnju i marketing proizvoda dodane vrijednosti, odnosno tradicijskih i inovativnih proizvoda i sve oblike agroturizma. Nadalje, potrebno je povećati ekonomsku korist od privatnih šuma i uključiti ruralna gazdinstva u iskorištavanje državnih šuma. Seosko stanovništvo treba uključiti u pružanje komunalnih i socijalnih usluga u seoskom prostoru. Konačno, potrebno je razviti što više nepoljoprivrednih aktivnosti u seoskom prostoru – kaže Lukić.

Vizija ruralnog razvoja podrazumijeva opštinu Teslić kao sredinu u kojoj sela imaju dobre uslove za život, zaposlenja i očuvanu životnu sredinu. U tom smislu misija budućeg razvoja treba da ide u smjeru intenziviranja i osavremenjavanja poljoprivredne proizvodnje, izgradnje imidža opštine Teslić kao mjesta na kojem se proizvodi hrana kontrolisanog kvaliteta.

– Cilj je dovođenje puteva, vodosnabdijevanje, elektrosnabdijevanje, kao i dovođenje javnih usluga u selima do nivo urbanog područja, zatim unapređenje ljudskih resursa i konkurentnosti proizvodnje i prerade poljoprivrednih proizvoda kao i uvođenje veće raznovrsnosti u ruralnoj ekonomiji i podsticanje razvoja preduzetništva – kaže Lukić.

(Fokus)

 

0 Коментарa

Још нема коментара

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.