Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Teslić: Prepucavanja oko dugova

Opština Teslić od Šumskog gazdinstva „Borja" pokušava da naplati više od milion KM duga, koji je nastao u vreme dok je sa šnji načelnik opštine Savo Kasapović bio direktor tog preduzeć.
Opština Teslić od Šumskog gazdinstva „Borja" traži da plati više od milion maraka duga, koji je nastao u vreme dok je aktuelni načelnik opštine Savo Kasapović bio direktor tog preduzeća!
Međutim, umesto da položi račune i objasni kako je napravio toliki dug dok je bio na čelu „Borje", Kasapović već duže vreme tvrdi da će svi strateški projekti u Tesliću biti stopirani ako opština ne uspe da naplati dugovanja od šumskog gazdinstva.

 

Dug „Borje" od 1.185.722 marke prema opštini Teslić iznosi 15 odsto od ukupnih dugovanja svih šumskih gazdinstava opštinama u Srpskoj, koja su dostigla sumu od 7.825.272 marke. Teslićka opozicija tvrdi i da je dug koji je Kasapović napravio u „Borji", a koji sada uteruje u ime opštine, i znatno veći.

 

Socijalista Rade Pavlović, Kasapovićev prethodnik na mestu načelnika opštine, tvrdi da je dug šumarije opštini bar dvostruko veći od prikazanog.

 

– Ne bi me iznenadilo da je taj dug već premašio dva miliona KM. Savo Kasapović je četiri godine bio zamenik načelnika, a istovremeno je bio i direktor ŠG „Borja". U tom periodu je nagomilan dug šumarije prema opštini, a ako je nastavljeno tim tempom, verujem da je dug veći od dva miliona KM. Nisam insistirao na plaćanju duga prema opštini, jer je on stalno govorio da u šumarstvu ima problema i da opština ne treba da insistira na otplati duga dok se ne prevaziđe ta situacija. Delovao je kao da očekuje da će neko da otpiše taj dug, a na kraju je došao u situaciju da potražuje dug koji je on i napravio. Neverovatno, ali kod nas je i to moguće – kaže Pavlović.

 

ILIĆ: PODMEĆU NAM KLIPOVE POD TOČKOVE!

 

Generalni direktor „Šuma RS" Neđo Ilić priznaje da ovo preduzeće ima dugovanja prema pojedinim opštinama u RS, među kojima je i Teslić. Međutim, uveren je da će rukovodstvo ŠG „Borja" i načelnik Savo Kasapović uspeti da pronađu rešenje.

– Načelnik Kasapović je bio direktor gazdinstva i veoma dobro zna s kakvim problemima se susreće rukovodstvo šumarije, pa verujemo da će imati razumevanja i pomoći gazdinstvu da prevaziđe probleme. Našim šumskim gazdinstvima duguju brojni drvoprerađivači iz opština, čiji su dužnici šumska gazdinstva. Međutim, mi ne potenciramo to pitanje, ali nam je žao što načelnici opština i čelni ljudi resornog ministarstva nemaju razumevanja za probleme s kojima se susrećemo. Oni nam podmeću klipove pod točkove, umesto da zajedno tražimo najbolja rešenja za prevazilaženje krize – kaže Ilić.

 

 

SDS: Kasapoviću, bruko!

 

Predsednik teslićkog SDS-a Milovan Stanković kaže da su Pavlović i Kasapović četiri godine duvali u istu tikvu i da i jedan i drugi snose odgovornost za tešku ekonomsku situaciju u kojoj se nalazi ova opština. Stanković, ipak, ističe da je neverovatan način na koji je Kasapović okrenuo leđa dojučerašnjem koalicionom partneru Pavloviću.

– Kasapović je uoči prošlogodišnjih lokalnih izbora počeo da priča da je Pavlović za sve odgovoran i da on kao njegov zamenik ni za šta ne snosi odgovornost. Ali, moraće i on da bude pozvan na odgovornost, jer je neverovatno da ŠG „Borja", u opštini koja je prebogata šumom, posluje sa gubitkom i pravi dugovanja. On je do novembra prošle godine bio prvi čovek tog gazdinstva, a u izveštaju o izvršenju budžeta opštine za 2008. godinu navedeno je da je dug ŠG „Borja" prema opštini na kraju prošle godine iznosio oko 850.000 KM. Dakle, jasno je da je Kasapović kao direktor zadužio šumariju i degutantno je da on bilo šta govori o tim dugovanjima – kaže Stanković. On dodaje da je taj dug povećan jer, kako kaže, za prvih devet meseci ove godine šumarija opštini nije uplatila ni marku.

 

Kasapović spušta loptu

 

S druge strane, Kasapović ne osporava da je deo duga napravljen u periodu njegovog direktorovanja, ali tvrdi da je u novembru prošle godine, kada je fotelju direktora ŠG „Borja" zamenio načelničkom, dug ovog šumskog gazdinstva prema opštini iznosio oko 400.000 KM. Kasapović, međutim, ističe da je taj dug nagomilavan godinama.

– Ekonomska kriza koja je pogodila ceo svet, odrazila se i na šumarstvo i taj dug je u međuvremenu narastao. Opština ima razumevanja, pa nećemo insistirati na brzoj otplati tog duga. I dalje ćemo se dogovarati kako da rešimo taj problem. I ja sam se borio sa dugovima dok sam bio direktor šumarije, jer je to nasleđen problem, ali sam uspevao da plaćam tekuće obaveze. Ponavljam, na kraju mog direktorskog mandata, dug prema opštini je iznosio oko 400.000 KM, a ne 800.000 ili više, kako to neki tvrde – kaže Kasapović.

On ističe da ga ne iznenađuju i ne uzbuđuju optužbe opozicije na njegov račun, jer je posao opozicije da pokušava da sruši postojeću vlast, ali joj to, prema njegovim rečima, u Tesliću neće uspeti.   

 

D. MOMIĆ – Press

 

0 Коментарa

Још нема коментара

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.