Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Umro jer nije imao knjižicu

Majka Sime Lazića (41) iz teslićkog sela Gaj tvrdi da je Hitna pomoć odbila da dođe po njenog sina, koji je pretrpeo moždani udar, uprkos uzastopnim pozivima, čime je direktno odgovorna za njegovu smrt

 

Porodica Sime Lazića (41) iz sela Gaj kod Teslića, koji je umro u ponedeljak usled moždanog udara, za njegovu smrt optužuje Hitnu pomoć jer je odbila da dođe uprkos ponovljenim telefonskim pozivima!

 

Potreseni tragedijom, članovi njegove porodice tvrde da su glatko odbijeni pod obrazloženjem da on nije zdravstveno osiguran i da nema slobodnog vozila!

Bez lekarske pomoći 24 sata

 

U porodica Lazić, koja živi na ivici egzistencije, kažu da je drama počela u subotu uveče kada je Simi naglo pozlilo dok se vraćao pešice iz susednog sela sa krsne slave svog rođaka Milenka Kršića, pa se srušio na putu. Pronašao ga je jedan meštanin, ali kako nije znao ko je i gde živi, preneo ga je do obližnje prodavnice, pod njega podmetnuo karton i ostavio ga da tu leži!

 

– Ljudi su sigurno mislili da se napio i niko se nije setio da bi ga trebalo odvesti u Hitnu pomoć. Ubrzo je došla policija, koju je verovatno neko zvao, a pozvana je i Hitna pomoć. Međutim, tamo su saopštili da nemaju slobodno vozilo i da to nije njihov slučaj! Policajci nisu znali šta da rade, pa su zamolili našeg komšiju Nikolu Tešića, koji se tu zadesio, da Simu vozi kući. Nikola ga je povezao svojim automobilom, ali kako nije mogao izaći kolima do naše kuće, dovezao ga je do komšije Gradimira Lazića. Odatle su ga zaprežnim kolima prebacili do kuće. Kada sam ugledala Simu, bila sam šokirana! Nije mogao da priča niti da otvori oči. Nokti su mu bili crni i ruka mu se već počela kočiti. Mislila sam da se smrzao, pa smo ga uneli u kuću i pokušali ugrejati. Nismo znali šta da radimo, bio je već devet uveče, a nismo imali ni koga da angažujemo da ga preveze do bolnice – priča vidno potresena Simina majka Milka.

 

Pošto mu se preko noći stanje pogoršalo, njihove komšije, koje su u međuvremenu čule šta se desilo, ponovo su pozvale Hitnu pomoć, ali bez uspeha.

Milka Lazić priča da je njen sin u bolnicu stigao tek u nedelju uveče i to zahvaljujući komšijama, ali je bilo prekasno. Umro je u ponedeljak ujutro u 5.10.

– Sirotinja u ovoj državi može da crkne jer nikoga nije briga – kaže kroz suze nesrećna majka Milka.

 

Komšinica Cvijeta Tešić potvrdila je da je u nedelju u dva navrata zvala Hitnu pomoć, ali nije uspela da ih nagovori da dođu jer su joj odbrusili da dolaze samo po pacijente koji imaju overenu zdravstvenu knjižicu ili su stopostotni invalidi! Nije, kaže, pomoglo ni što ih je upozorila na to da je Simo u teškom stanju i da je reč o siromašnoj porodici.

 

Nosili ga na ćebetu pola kilometra

Ona kaže da nisu imali izbora, pa su pozvali taksistu Miru Đurića da ga prebaci do bolnice. Pošto je pristup kući Lazića bio otežan zbog leda i lošeg puta, Simu su na ćebetu nosili pola kilometra do mesta gde ih je Đurić čekao.

Međutim, ni tu nije bio kraj mukama, jer su Simine noge bile već ukočene i nisu uspeli da ga unesu i smeste u auto. Očajni, ponovo su pozvali Hitnu pomoć, ali su opet odbijeni.

– Zvao sam i policiju da bi ih ona nagovorila da dođu po čoveka, ali ni to nije pomoglo. Na kraju smo ga na jedvite jade ugurali u taksi i prevezli u Hitnu pomoć. Kada smo došli tamo, čak su me napali što sam zvao policiju. Pobesneo sam i pitao ih kako njih nije sramota da puste da čovek umre. Kada su videli u kakvom je stanju, odmah su ga stavili u ambulantna kola i prevezli u dobojsku bolnicu, gde je i preminuo – kaže Đurić.

U opštoj bolnici „Sveti apostol Luka" u Doboju potvrdili su da je Lazić u nedelju uveče smešten na Odeljenje neurologije, gde je uprkos naporima lekara, u ponedeljak ujutro preminuo od posledica moždanog udara.

 

Pozivi se ne evidentiraju!

Goran Grandić, direktor Doma zdravlja „Sveti Sava" u Tesliću, kaže da mu nije poznato koliko puta je telefonom pozvana Hitna pomoć jer se to ne evidentira! Kako tvrdi, evidencija se vodi tek kad pacijent stigne.

– Evidentirano je da je Lazić dovezen u Hitnu pomoć u nedelju u 16.25 i to privatnim automobilom, a potom je vozilom Hitne pomoći prebačen u dobojsku bolnicu – navodi on.

Međutim, Grandić kaže da je „zabeleženo i da je oko 16 sati Hitna pomoć dobila poziv, da je dežurni lekar pitao da li je pacijent u svesnom stanju i savetovao da ga dovezu vlastitim autom.

– U međuvremenu je Hitnu pomoć zvala i policija, ali je ubrzo pacijent dovezen privatnim vozilom. Ako dođe do suđenja, neću imati ništa protiv da se utvrdi istina – naglašava Grandić.

 

 pressonline

0 Коментарa

Још нема коментара

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.