Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Veliki interes za gradnju TE Stanari

Kompanija EFT mogla bi polovinom godine obaviti predizbor preduzeća koja će biti podizvođači radova na gradnji termoelektrane i ostalih objekata u sklopu Rudnika lignita Stanari nadomak Doboja.

To je juče najavio Stevan Lončar, direktor Rudnika i termoelektrane Stanari, na prezentaciji projekta gradnje termoelektrane potencijalnim podizvođačima radova. Prezentaciji su prisustvovali predstavnici 15 kompanija iz BiH i zemalja regiona, koje imaju neophodne kapacitete i stručnjake za vrlo zahtjevnu gradnju termoelektrane.

"Pre svega će biti potrebni izvođači radova koji bi radili građevinske radove, koji bi sklapali određene mašinske sklopove i gradili jedan deo mašinske opreme. Što se tiče kadrova, trebaće nam sve vrste inženjera, od mašinske i elektro struke do energetičara, elektroničara, stručnjaka iz hidrogeologije i geologije", rekao je Lončar.

Angažovanje podizvođača radova, kažu u EFT-u, zavisiće od dinamike gradnje, pa se očekuje da će sljedeće godine biti uvedeni u posao.

U preduzeću "Dalekovod TKS" iz Rudanke, kod Doboja, koje već sarađuje s EFT-om, nadaju se da će saradnja biti nastavljena.

"Veliki interes `Dalekovoda` je da bude firma koja će dobiti posao i kvalitetno ga odraditi. Imamo i tehničke i stručne kapacitete i samo čekamo da krenemo u gradnju", kazao je Mato Majstorović, direktor "Dalekovoda TKS".

Uređenje platoa na kojem će biti izgrađena termoelektrana počelo je prošle, a planirano je da bude završeno do kraja ove godine.

U EFT ističu da se projekat izgradnje termoelektrane odvija prema planiranoj dinamici i da se očekuje da elektrana kapaciteta 420 megavata bude završena u drugoj polovini 2012. godine. Investicija u rudnik i termoelektranu Stanari je najveća do sada u energetski sektor BiH, a njena vrijednost prelazi 1,3 milijarde KM.

Objekat će biti sagrađen u skladu sa svim standardima EU, posebno onima koji se odnose na zaštitu čovjekove okoline. Očekuje se da oko 40 odsto od te sume pripadne domaćim preduzećima koja će biti angažovana na projektu, a biće angažovano i oko 3.000 radnika, a njih 800 će ostati stalno zaposleni.

Do pokretanja termoelektrane kapacitet rudnika Stanari biće 600.000 tona godišnje, a nakon početka njenog rada godišnja proizvodnja rudnika biće uvećana na 3,2 miliona tona.

Uplaćena koncesiona naknada

Preduzeće "EFT – Rudnik i termoelektrana Stanari" uplatilo je u budžet RS jednokratnu koncesionu naknadu u iznosu od 3.563.981,00 KM, kazali su u Ministarstvu privrede, energetike i razvoja RS.

Uplata je obavljena na osnovu ugovora o koncesiji za izgradnju i korišćenje termoelektrane Stanari, potpisanog 25. februara 2008. godine. Kompanija EFT je dobila koncesiju na 30 godina.

0 Коментарa

Још нема коментара

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.