Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Vodeći u proizvodnji lješnika

TESLIĆ – Iako je proizvodnja lješnika veoma unosan posao, uzgoj ove kulture na našim prostorima još nije ni izbliza iskorišćen u ovoj oblasti u skladu sa mogućnostima i potrebama tržišta, tvrdi vlasnik jedne od najvećih plantaža u BiH Veselin Savić.
 

On kaže da je Teslić prvi po proizvodnji lješnika u BiH i dodaje da je ova proizvodnja daleko isplativija od bilo koje kulture, jer kilogram očišćenog lješnika košta na tržištu oko deset evra, a neočišćenog upola manje.

 

– Najvažnije je da je tržište obezbijeđeno i da se od ovog posla može pristojno živjeti – kaže Savić, koji je vlasnik plantaže površine tri hektara u teslićkom naselju Blatnica.

Miladin Tomić, koji ima nešto manju parcelu u naselju Šnjegotina, kaže da se ljudi nerado odlučuju za podizanje plantaža, jer se na prvi rod čeka i do četiri godine, ali se to višestruko vrati, jer se sa jednog stabla u punoj fazi roda može ubrati i do 20 kilograma ploda.

Lješnik je veoma zdrav u ishrani i služi kao preventiva ili lijek i za najteže bolesti, a dosta se koristi u prehrambenoj industriji raznih namjena.

Područje BiH je veoma povoljno za proizvodnju lješnika, koji uspijeva u maglovitim područjima pored rijeka, a takvih terena je puno na ovim prostorima.

Teslićki proizvođači pozivaju ratare da počnu sa ovom proizvodnjom, a za ovaj unosan posao mogu se na dobar način iskoristiti davno zaboravljene parcele u pasivnim krajevima i planinskim predjelima.

Teslićani su to prvi prepoznali u BiH , a i lokalna vlast podstiče proizvodnju lješnika dodjelom sredstava za nabavku sadnog materijala i pružanjem stručne pomoći zainteresovanim ratarima koji žele da podignu plantaže ove kulture.

(Glas Srpske)

 

0 Коментарa

Још нема коментара

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.