Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Kadijin hrast

Dva lokaliteta na sjeverozapadnoj granici Čečave nose turska imena: Šabanova glavica i Kadijin hrast. Kadijin hrast se nalazi na jednom prevoju preko koga vodi put u Šnjegotinu. Predanje o Kadijinom hrastu čuo sam od Novaka Gačića u ljeto 1993. godine.

Prema priči, kadija tešanjski na putu za Banju Luku zanoći u Čečavi, u kući nekog Krdžalića (Savkovića). Po običaju tadašnjem kadija zatraži ženu i snahu domaćinovu da sa njim spavaju. Poniženi domaćin i njegov sin odluče da se osvete silniku. Kad su sutradan ispratili kadiju i njegove sluge, krenu za njima te ih u putu prestignu i u dubini šume, daleko od sela, na prevoju puta koji vodi za Šnjegotinu, postave zasjedu. Kada je kadija naišao, istrče iz šume i stariji Krdžalić ubije kadiju, a potom oba pobjegnu u šumu.Kadija je izdahnuo, a njegova pratnja se razbježala u strahu od osvete. Hrast koji je usamljen stajao u blizini mjesta događaja dobi ime Kadijin hrast.

Od Đukanovića do Kadijinog hrasta stiže se pješke za oko dva sata hoda kolskim putem. Put je zapušten i samo dobri poznavaoci mogu njime proći. Iz pravca Šnjegotine hrstu se može stići za manje od pola sata.

Nedaleko od Kadijinog hrasta granica između Čečave i Šnjegotine ide brdom koje se zove Šabanova kosa. Nisam saznao kako je kosa dobila ovo ime. Vjerovatno se i ovaj lokalitet vezuje za pogibiju nekog turskog moćnika u hajdučkom prepadu.

0 Коментарa

Још нема коментара

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.