Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Визант организује поход на Бјелашницу, Лукомир и Крвавац

Са успона на Прењ

Планинарско друштво „Визант 74274“ Чечава у Суботу и Недјељу 04 и 05.11.2023.организује дводневни поход на планину Бјелашницу и њена два врха Обаљ(1896м.н.в.), Крвавац(2062м.н.в.) ,као и посјету селу Лукомир(1495м.н.в.) ,селу које је смјештено на највећој надморској висини на територији БИХ. 

План излета:

Субота 04.11.2023.

Окупљање у центру Чечаве у 04.50,одакле је полазак у 05.00 часова.Путујемо преко Теслића,Каменице,Жепча,,Зенице,Сарајева,Крупца ,Фоче,до мјеста Умољани,гдје ће нам бити полазна тачка похода на планину Бјелашницу и њене врхове Обаљ(1896м.н.в.),Крвавац(2062м.н.в.) ,као и посјету селу Лукомир(1495м.н.в.) .Паузу за кафу у току пута правимо у Источном Сарајеву,а очекивани долазак на полазну тачку је у 09.00 часова.По доласку,одмах крећемо на пјешачење стазом преко Градине и врха Обаљ(1896м.н.в.),до села Лукомир,гдје ћемо провести око сат времена одмарајући или у разгледању највишег села на територији БИХ.Повратак је стазом изнад кањона Ракитнице до Умољана гдје би требали да будемо око 17.00 часова.По доласку возилима идемо до Планинарског дома „Врела“ гдје од 18.00 часова имамо слободне активности и преноћиште.

Недјеља 05.11.2023:

Устајемо у 07.00 часова,пакујемо ствари,обављамо личну хигијену,доручкујемо , и у 08.00 крећемо са возилима поново до Умољана.У 09.00 крећемо пјешачити преко Градине ,Дугог поља,на други по висини врх на планини Бјелашници ,Крвавац(2062м.н.в.),гдје правимо паузу за ручак и фотографисање .Враћамо се истом стазом до Умољана ,гдје би требали бити око 15.00 часова,након чега путујемо назад у Чечаву,гдје би требали бити око 19.00 часова. 

Стазе:

Стаза којом ћемо пјешачити на врх Обаљ(1896м.н.в.)и село Лукомир(1495м.н.в.) средње је тешка дужине око 15 км ,кружна,са око 780 метара висинске разлике током успона и током силаска.У почетку води ливадом,затим гребеном преко врха Обаљ до села Лукомир,гдје ћемо одмарати након чега се враћамо стазом изнад кањона Ракитнице до полазне тачке.
На стази имамо извор са питком водом.

Стаза којом ћемо пјешачити у Недјељу ,средње је тешка дужине око 13км ,повратна са око 980 метара висинске разлике током успона и силаска.У почетку води ливадом,затим преко „Бјелашничке пустиње“ Дугог поља,и на крају завршни успон кроз клеку до самог врха.
На стази имамо један извор са питком водом.

Опрема:

-Прва помоћ и лијекови ако неко користи
-Чеона лампа са резервним батеријама
-Вода 2 литра
-Дубоке ципеле(Гојзерице)
-Заштита од вјетра(капа, рукавице, вјетровка)
-Руксак једнодневни до 35л
-Хигијенски прибор(четкица и паста за зубе, влажне марамице, пешкир)
-Пресвлака у руксаку
-Комплетна пресвлака која остаје у возилу
-Кабаница
-Штапови
-Гамашне
-Храна према властитим потребама за два дана

Цијена и услови:

Цијена излета је 50КМ и обухвата трошкове превоза , путарине и смјештаја. На поход се могу пријавити планинари са просјечном физичком спремом. Пријаве трају до четвртка 03.11.2023.
У случају када неповољне временске прилике могу утицати на изводљивост и безбједност похода, или уколико организатор из неког другог разлога одустане, исти се може помјерити или отказати. СВАКО ЛИЦЕ НА ПОХОДУ УЧЕСТВУЈЕ НА ВЛАСТИТУ ОДГОВОРНОСТ, а малољетна лица могу учествовати искључиво у пратњи родитеља/старатеља или особе којој је родитељ/старатељ дао писмену сагласност за бригу о малољетном лицу током похода, при чему та особа преузима одговорност за његову безбједност.

Контакт особа и водич за овај поход:
Александар Дакић
066/734-450
Viber,Whats App, Telegram 

0 Коментарa

Још нема коментара

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.