Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

„Iznenadna“ odluka Evropskog parlamenta: Građanima BiH više ne trebaju vize

Evropski parlament prihvatio je danas većinom glasova prijedlog poslanika Tanje Fajon da se, na temelju zaključka Evropske komisije da su vlasti u Sarajevu i Tirani zadovoljile sve zahtjeve, krajem godine uvede bezvizni režim za ove dvije zemlje.

"Na današnji dan, Evropski parlament je ponovo otvorio put za narode BiH i Albanije da mogu slobodno putovati u Evropu. Obećali smo zemljama ukidanje viznog režima kada ispune sve obavaze. Sada su to učinile. Evropski parlament i Evropska komisija, dvije trećine evropskih institucija se drže tog obećanja", kazala je nakon glasanja izvjestiteljka za Socijaldemokratsku frakciju u Evropskom parlamentu Emine Bozkurt .

 

"Sada je na Vijeću ministara da se također drže svojih obećanja i što prije donesu odluku za ukidanje viza. Tako da napokon građani BiH i Albanije mogu da putuju u Evropu. Ovo je jako važno za narod koji želi posjetiti rodbinu i prijatelje u evopskim zemljama, posebno gledajući na veliku dijasporu koju BiH ima u Evropi.", kazala je E.Bozkurt.

"Isto tako je jako važno za studente i mlade ljude da pogledaju i van granica svoje države i dobiju predstavu svoje evropske budućnosti. Nakon čega će moći povećati pritisak na političke lidere da stave evropsku integraciju u prvi plan političke agende. Vizna liberizacija je pokazala da se politički lideri mogu složiti i efikasno raditi zajedno za potrebne reforme. Ovo treba služiti kao primjer za dalje reforme potrebne za evropske integracije", dodala je Bozkurt.

 

ONASA/DN.A.

0 Коментарa

Још нема коментара

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.