Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

„Изненадна“ одлука Европског парламента: Грађанима БиХ више не требају визе

Европски парламент прихватио је данас већином гласова приједлог посланика Тање Фајон да се, на темељу закључка Европске комисије да су власти у Сарајеву и Тирани задовољиле све захтјеве, крајем године уведе безвизни режим за ове двије земље.

„На данашњи дан, Европски парламент је поново отворио пут за народе БиХ и Албаније да могу слободно путовати у Европу. Обећали смо земљама укидање визног режима када испуне све обавазе. Сада су то учиниле. Европски парламент и Европска комисија, двије трећине европских институција се држе тог обећања“, казала је након гласања извјеститељка за Социјалдемократску фракцију у Европском парламенту Емине Бозкурт .

„Сада је на Вијећу министара да се такођер држе својих обећања и што прије донесу одлуку за укидање виза. Тако да напокон грађани БиХ и Албаније могу да путују у Европу. Ово је јако важно за народ који жели посјетити родбину и пријатеље у евопским земљама, посебно гледајући на велику дијаспору коју БиХ има у Европи.“, казала је Е.Бозкурт.

„Исто тако је јако важно за студенте и младе људе да погледају и ван граница своје државе и добију представу своје европске будућности. Након чега ће моћи повећати притисак на политичке лидере да ставе европску интеграцију у први план политичке агенде. Визна либеризација је показала да се политички лидери могу сложити и ефикасно радити заједно за потребне реформе. Ово треба служити као примјер за даље реформе потребне за европске интеграције“, додала је Бозкурт.

ONASA/DN.A.

0 Коментарa

Још нема коментара

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.