Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Детаљи несреће код Постојне: Радници вјероватно нису били обавијештени о доласку воза

Фото: Аљоша Кравања / 24ur.com

Јутрос се код Постојне догодила тешка жељезничка несрећа у којој су два радника Словеначких Жељезница страдала, а још два су повријеђена, преносе словеначки медији.

Како незванично сазнајемо, у несрећи су погинули Ново Илић родом из Чечаве и Борислав Богданић из Растуше. Оба су са породицама били настањени у Словенији.

Како је медијима објаснио директор инфраструктуре у Словеначким жељезницама Матјаж Крањц, још два запослена су задобила тешке повреде, док пет преосталих радника није повријеђено. Узрок несреће још увек истражују, али према првим информацијама, радници нису били обавијештени о доласку воза. Саобраћај на тој прузи је пуштен нешто послије 17 сати, саопштили су из СЖ.

Како сазнајемо, један од повријеђених радника је Зоран Ђукановић из Укринице, који није животно угрожен. Постоје назнаке да је и други повријеђени радник са ових простора. Иначе, у групи која је радила на прузи, готово сви радници су родом из Чечаве, Растуше или Укринице.

Словеначке жељезнице су поводом стравичне несреће сазвале конференцију за новинаре. Матјаж Крањц, директор инфраструктуре у СЖ, је на почетку изразио искрено саучешће породицама и колегама настрадалих.

Објаснио је да је радна група на прузи између Постојне и Престранка пријављена у 7.40. Према ријечима СЖ, радници могу да обављају посао у интервалима између жељезничког саобраћаја.

Радници вјероватно нису били обавјештени о доласку воза

Око 9.20, у њих је ударио путнички воз који је ишао из Љубљане за Сежану.

Група о доласку воза, према нашим првим информацијама, није била обавјештена

– рекао је Крањц.

Додао је да ће се спровести истрага протокола сигнализације безбједносних уређаја и разговора GSMR-система, гдjе су разговори снимљени.

Несумњиво ћемо открити шта је пошло по злу, што је довело до овог трагичног догађаја,

– обећао је Крањц.

Душан Мес, генерални директор СЖ, такође је рекао да се узрок несреће још увек истражује.

У овом тренутку било би тешко дати неке коначне закључке, јер је потребно слушати снимке изведених протокола. На основу тога ћемо у наредним данима моћи утврдити зашто се догодила несрећа. На терену су све истражне службе, поред истражитеља такође и наши истражитељи. На терену је и пет радника који пружају психосоцијалну помоћ. Они пружају помоћ и радницима који су у великом шоку, али и породицама, ако буде потребно,

– објаснио је.

Двије особе страдале, још двије теже повријеђене

На прузи је било осам запослених, поред радника и чувара радне групе, извијестила је Полиција. Двије особе су смртно страдале на лицу мјеста.

Још двије особе су задобиле тешке повреде, али према информацијама љекара на терену, који је пружио прву помоћ, нису били у животној опасности. Имају преломе ногу, али ништа озбиљнијеж

– речено је медијима.

Остали су се извукли са неколико огреботина, без других повреда. Од путника у возу, нико није повријеђен, али је и њима понуђена психосоцијална помоћ.

чечава.орг/24ur.com

0 Коментарa

Још нема коментара

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.