Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Италијанска војна метеоролошка сонда слетјела у Чечави

Остатци палог балона / Фото: п. архива / чечава.орг

Јутрос је у Чечави освануо несвакидашњи призор. Наиме, непознати објекат закачен на остатке нечега што личи на падобран, пао је ноћас право у двориште једне куће у Васићима. Сумњичави и не знајући о чему се ради, укућани су обавијестили полицију која је изашла на терен и преузела предмет.

У овом неочекиваном догађају, додатни елемент мистерије изазвао је натпис на закаченом предмету падобрана, који је упућивао на то да је објекат припадао италијанском војном ваздухопловству, што је додатно продубило интригу.

Радиосонда марке Vaisala RS41 у дворишту куће у Чечави

Пажљивом визуелном анализом палог предмета, може се са сигурношћу утврдити да представља напредни метеоролошки инструмент дизајниран за мјерење атмосферских параметара попут температуре, влажности, притиска и брзине ветра на различитим висинама. Уређај се лансира помоћу балона напуњеног хелијумом или водоником, а опремљена је сензорима попут термометра, хигрометра, барометра, и GPS уређаја за праћење позиције. Информације које прикупи шаље назад на Земљу путем радио таласа, чиме доприноси метеоролошким истраживањима и прецизнијем прогнозирању времена. Материјали коришћени у њеној изради су еколошки безопасни, а према етикети на уређају, не постоји обавеза враћања овог уређаја након што заврши свој лет, што указује на њен једнократни карактер и еколошку освешћеност у дизајну.

Према садржаном натпису, инструмент је лансиран од стране Aeronautica Militare Italiana, односно италијанског војног ваздухопловства. Радиосонда попут ове је универзални алат који се користи како у цивилне тако и у војне метеоролошке сврхе. Ова свестраност омогућава да се користи од стране различитих организација за прикупљање виталних метеоролошких података.

Полетјела из Удина

Захваљујући сарадњи са радио аматерима из Италије, успјели смо да идентификујемо и прикупимо више информација о мистериозној сонди која је пала у Чечави. Откривено је да је сонда лансирана из Удина у Италији, ноћас око поноћи. Током свог лета, сонда је достигла импресивну висину од око 32.000 метара, при брзини која је у појединим тренуцима износила и до 500 км/час. Сонда је коначно слетјела ноћас, нешто послије 3 сата ујутро, на географским координатама 44.66900, 17.76717, што указује на прецизну локацију њеног пада у нашем селу.

Мапа лета и други детаљи пале сонде

Реаговао МУП и Метеоролошки завод Републике Српске

Полицијски службеници су поступили по пријави и утврдили су да је ријеч о метеоролошкој сонди за праћење временских услова, која није опасна по здравље људи и служи за једнократну употребу

– саопштили су из полиције

Из Метеоролошког завода Републике Српске обавијестити су полицију да нису проводили активности на подручју Теслића и да сонду, које имају и користе земље у региону, могу одложити у отпад.

Апелујемо да сонда буде предата у основну школу у Чечави, гдје ће ђаци имати прилику да се упознају и изучавају овај уређај

– став је редакције Информативног портала Чечаве
Више о предметној сонди

0 Коментарa

Још нема коментара

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.