Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

ФК Укрина понижена, Општина показала неразумијевање за остварене резултате

Милан Миличевић / Фото: К3

20:00: Увидом у пројекат који је Укрина наводно кандидовала на конкурсу, тражени износ је 33.750,00 КМ. Није међутим јасно да ли се ради о прокјекту који је предан и како је дошо до оволике разлике.
Ако јесте, повлачи се питање како је могуће да два клуба у истом рангу имају овако драстичне разлику у буџету и како у идућој сезони остварити њихову правичну конкурентност.
Да ли је неко из општинске управе морао реаговати, да ли ће неко у клубу сносити одговорност или је ово довољно да Укрина успјешно оконча сезону? И оно најважније – питање политике или како је могуће да Чечава није могла добити упуте с обзиром да се први пут налази у овом рангу такмичења?

Из Укрине кажу да су Представници општине Теслић, са сарадницима и координаторима за спорт, донијели су Одлуку о расподјели буџетских средстава за текућу годину, у којој су донешене апсурдне и понижавајуће одлуке према ФК „Укрина” Чечава.

Када узмемо у обзир да је Укрина у претходне двије такмичарске сезоне остварила више него сјајне резултате, те се прво као првопласирана екипа у сезони 2019/2020 из четврте лиге пласирала у трећи ранг такмичења.
Одмах у наредној сезони 2020/2021, Укрина биљежи још један сјајан и историјски успјех за читаву Чечаву те се као првак Регионалне лиге Центар пласира у Другу лигу Републике Српске.

Пласманом Укрине у други ранг такмичења на простору Републике Српске, општина Теслић је добила и другог представника на друголигашкој сцени, јер је екипа Пролетера из Теслића као последњепласирани тим Друге лиге РС – Запад опстао у друголигашкој елити.

И поред историјског успјеха који је клуб из Чечаве остварио, руководећи органи Општине Теслић показали су да два друголигаша немају исти статус, што се тиче расподјеле буџетских средстава од стране Општине Теслић. Када узмемо у обзир да је за исти ранг такмичења разлика у додијељеним буџетским средствима више него дупла, односно да износи невјероватних 41.000,00 КМ, што је износ већи него читав буџет Укрине за текућу годину, можемо доћи до закључка да су досадашњи резултати клуба погажени и понижени од стране локалне управе. Овим је по ко зна који пута понижена читава Чечава.

– наводе из клуба

Још више поражавајуће звучи чињеница да је Пролетер, као „градски клуб, све добио на коришћење управо од саме Општине, укључујући терен и одржавање истог од стране предузећа „Комуналац “, те свлачионице у саставу терена.

У односу на Пролетер, чланови Управног одбора ФК „Укрина “ морају да издвоје финансијска средства како би имали право на коришћење терена и свлачионица. Укрина такође самостално одржава и уређење фудбалски терен.

Из Укрине кажу да су покушавали ступити у контакт и заказати састанак са начелником Миличевићем али без успјеха. С друге стране Пролетер се на својој фејсбук страници похвалио одржаним ”конструктивним састанком” са начелником Миличевићем. Имајући у виду средства које су добили, засигурно је био конструктиван.

Дакле, одлука Општине Теслић о расподјели буџетских средстава за 2021. годину број: 02-014-300/21 гласи:

ФК ,, Пролетер “ Теслић 75 000 КМ (Друга лига РС)
ФК ,, Укрина “ Чечава 34 000 КМ (Друга лига РС)
ФК ,, Минерал “ Бања Врућица 26 000 КМ (Трећа лига РС)

2 Коментарa

  • Хтио бих само да укажем на неке неистине које сте навели у тексту:

    1. Не постижете ништа што цинично омаловажате Пролетер и пребацујете све на поље политике и тако због својих интереса дижете тензију међу нашим клубовима.

    2. Истине ради, Пролетер у свом омладинском погону има скоро 150 дјеце од предпјетлића до омладинаца. Од тога су 5 такмичарских селекција, које сваки викенд играју своје утакмице и плаћају превоз за гостовања или трошкове службених лица за домаће утакмице. Како ви стојите на том пољу?

    3. Груба неистина је да Радолинку одржава „Комуналац“. Одржавање главног и помоћног терена, као и трибине и уопштено кошење зелених површина и чишћење смећа на и око стадиона, врше искључиво људи и из ФК Пролетера и Школе фудбала. Ако имате неки доказ да директор „Комуналца“ редовнио шаље своје раднике на Радолинку, молио бих да га изнесете. Евентуално, врше одвоз смећа када се већ све обави.

    4. Што се тиче самог бесплатног кориштења Радолинке, шта ви очекујете? Да Пролетер као спортски симбол Теслића плаћа кориштење главног терена који сам одржава, као што је објашњено у претходном пасусу? Или да плаћа кориштење помоћног терена који су заједничким снагама и залагањем оспособили, оградили и освјетлили управа Школе фудбала и Пролетера, навијачи, родитељи, старији дјечаци итд? Да ли би наш клуб и школа фудбала требали да плаћају кориштење свлачионица и просторија које су сами уредили, реновирали, одржавају? Да ли би требали узети у закуп ливаду на којој ће никнути нови терен који ће такође да се уреди и огради и оспособи за тренинге најмлађих селекција Пролетера?

    5. Зашто се ви не организујете и направите освјетљен терен, као што су се појединци из свих структура нашег клуба организовали и својим средствима успјели да реализују тај инфраструктурни подухват? Јел то немате довољно заинтересованих појединаца да засуку рукаве, уложе своја средства и покрену тај пројекат? Јел немате дијаспоре у вашем и околним селима која гравитирају Чечави?

    6. Још једна од нејасноћа у овом тексту је следећи навод:

    „У односу на Пролетер, чланови Управног одбора ФК „Укрина “ морају да издвоје финансијска средства како би имали право на коришћење терена и свлачионица. Укрина такође самостално одржава и уређење фудбалски терен.“

    Коме плаћате кориштење властитог терена и свлачионица? Мјесној заједници Чечава, ОШ Јеврем Станковић или већ коме? Гдје она ваша „позитивна прича да је читав Чечавски крај уз своју Укрину“? И шта је спорно у томе што сами косите терен, што ми већ радимо годинама и постоји особа коју плаћа клуб? Или што наши играчи, тренери, чланови управе, родитељи дјеце, навијачи, старији дјечаци редовно организују радне акције и волонтерски све раде из љубави према клубу и за добробит своје дјеце. Ко вам брани да се сами организујете и одржавате и даље терен? Значи имате пар стотина појединаца који воле Укрину, па направите редовно или с времена на вријеме радне акције. Или су ти људи ту само кад треба да се фешта, пије и једе на прославама испод шатора?

    7. Да би вас неко поштовао, прво научите да поштујете старије од себе који ове године пуне 95 година. Не правите себи алиби за евентуални незавршетак сезоне, пошто је то учестало у нашем рангу такмичења последњих 10 година (примјери ФК Мајевац, ФК Лијешће, ФК Младост Доња Слатина…) да клубови одустану на полусезони. Већ засуците рукаве, радите, трудите се, нек сваки појединац да свој допринос и нек ради оно за шта је стручан, оформите омладински погон да игра такмичарске утакмице, дајте својој дјеци прилику да путују и такмиче се са својим вршњацима. У Пролетеру можете имате и спортског пријатеља, али лоше сте кренули са причом и нико не цијени оне што се не боре, најављују одустајања и свуда траже алиби.

    Спортски поздрав.

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.