Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Медвјед у Планама напада стоку и плаши људе

Трагови / Фото: Сања Цвијић

Мјештани у чечавском засеоку Плане већ дужи временски период кубуре са медвједом који напада стоку и не преже од блиских сусрета са људима.

Још почетком августа, мјештатину Српку Цвијићу медвјед је напао коња у њиви и том приликом нанио повреде животињи у виду огреботина канџама. Затим, прије десетак дана у Мркој Ријеци, домаћину Витомиру Момчиловићу, медвјед је заклао неколико оваца и иза себе оставио разбацане лешеве без унутрица.

Сања Цвијић за портал нам је испричала како је данас берући гљиве са комшиницом у Доњим Планама, на локалитету Сува Ријека, поплашила медвједа који је изјурио на пут и прошао поред њиховог паркираног аутомобила. На паши имам осам говеда и тридесет оваца те се плашим како ћу их сачувати, каже Сања. У очају, на фејсбуку је данас објавила и оглас да купује кавкаског овчара, како би убудуће покушала одбранити имање од предатора који све чешће силазе у село.

Поводом настале ситуације покушали смо контактирати и локално ловачко друштво, али до писања овог текста нисмо добили одговор.

Да је проблем дивљих животиња све присутнији, показује свакодневна борба мјештана са дивљим свињама у готово свим рубним дијеловима села. У борби против штеточина, поједини мјештани се боре и инсталирањем направа са тајмером које производе експлозије на сваких неколико минута. Бука коју уређај производи успјешно буди мјештане, али немамо податке о томе како дјелује на оне којима је намијењена.

0 Коментарa

Још нема коментара

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.