Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Одржана шеста смотра фолклора

Фото: Неђо Сувајац

Укупно 18 српских културно-умјетничких друштава из Србије, Црне Горе и Републике Српске, окупило се јуче на већ традиционалној, шестој, смотри фолклора у Чечави.

Манифестацију је увеличао велики број посјетилаца, као и представници општинске управе на челу са начелником Миланом Миличевићем.

Наташа Мастиловић испред КУД-а „Душан Станковић“, рекла је за медије да је ово спектакл и да су се у дефилеу могле видјети ношње из разних крајева. Навела је и да се домаћин представља са шест кореографија, а доминирају кола чечавског краја.

Извођачки ансамбл премијерно представља нову изворну кореографију „Заљубих се мајко“ којим смо обухватили изворна кола Чечаве, Озрена и Посавине

– изјавила је Мастиловићева.

Она је појаснила да кореографија укључује приказ како се преде вуна и плету чарапе, обичај који је већ и заборављен.

Здравко Кнежевић, члан КУД-а „Пива“ из Плужина у Црној Гори, открио је да други пут учествују на смотри у Чечави из које носе лијепе успомене.

Припремили смо игре из „Пивског сијела“, које су се традиционално изводиле у нашим селима, а данас нажалост све рјеђе

– навео је Кнежевић.

Начелник општине Теслић Милан Миличевић је истакао да је Чечава данас регионални центар фолклора, што је већ постало традиција и добар знак о гостољубивости ове општине. Он је поздравио ентузијазам и истрајност КУД-а „Душан Станковић“ али и свих осталих друштава која дјелују у овој општини.

Видео: Веселин Иванић

0 Коментарa

Још нема коментара

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.