Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

ПД Визант на Грмечком маршу у знак сјећања на славне партизанске дане

Чланови Византа на Црном врху / Фото: ПД Визант

Традиционални 11. Грмечки марш, односно успон на Црни врх, највиши врх планине Грмеч висок 1.605 метара, одржан је у протеклу недјељу, а у склопу овог догађаја судјеловао је рекордан број од 800 планинара из око 50 планинарских друштава, те велики број заљубљеника у природу. Учешће у овогодишњем маршу узели су и планинари нашег планинарског друштва ”Визант”.

Организатори догађаја, као и ранијих година, били су Завичајно удружење Сањана „Грмеч“, које постоји и дјелује у Бањалуци, у сарадњи с Планинарским савезом Републике Српске.

Иначе, овај догађај има и своју историјску симболику јер се одржава у знак сјећања на партизанске борце у Другом свјетском рату који су пружили снажан отпор фашистичком непријатељу на почетку Четврте офанзиве у фебруару 1943. године и одбранили слободну територију на подручју Грмеча. Након што је сломљена непријатељска офанзива, створени су предуслови за ослобађање Санског Моста и цијелог подгрмечког краја, што се и догодило у октобру 1943. године.

Успон на Црни врх трајао је неколико сати и том приликом су учесници прешли стазу укупне дужине око 16 километара, а у вишим планинским подручјима кретање је отежавао снијег. Циљ догађаја, првенствено је промоција планинарства и спортског живота, али и природних љепота Грмеча, посебно у доба пандемије вируса корона које обилује низом рестриктивних ограничења.

0 Коментарa

Још нема коментара

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.