Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

ПД Визант организује планинарски излет под називом „Најљепшим предјелима највећег села у Српској”

Поглед са највишег врха Чечаве / Фото: ПД Визант

Планинарско друштво „Визант 74274“ Чечава поводом пете године постојања, у Недјељу 26.03.2023. организује планинарски излет под називом „Најљепшим предјелима највећег села у Српској“

Чечава се налази у сјевероисточном дијелу општине, 17км од Теслића. Лежи у сливу ријеке Мала Укрина. Гравитира Добоју, Прњавору и Бањој Луци.
Чечава лежи на сјеверним обронцима планине Јаворова, која је са селима Осивицом и Горњом Радњом издваја од остале територије општине. Покрива површину од 78.070.597 м² (7.807 хектара). Граничи се са селима: Горњи Вијачани и Кулаши (општина Прњавор) на сјеверозападу, Осредци, Љеб и Станари (општина Станари) на сјевероистоку, Растуша, Укриница и Осивица (општина Теслић) на истоку, Горњи Ранковић, и Прибинић (општина Теслић) на југу и Шњеготина Горња (општина Теслић) на западу. Административни центар села је у сливу потока Чечавица у ријеку Мала Укрина.

ПЛАН:

Окупљање у 07.45 часова у административном центру Чечаве(уколико неко жели може да дође и раније-од 07.00 ради кафе бар гдје се може попити кафа) одакле је полазак за заселак Горње Плане у 08.00 часова. Заселак Горње Плане се налази 15км од центра и до истог се возимо око 40 минута.Планирани долазак на полазну тачку је у 08.40,а почетак пјешачења је у 09.00 часова.Очекивано трајање пјешачења са паузама је око 6 сати,тако да би сами завршетак требао да буде око 15.00часова.

Након завршетка пјешачења сви учесници акције ће имати организован ручак(посни пасуљ).Планинарским организацијама и осталим ће бити додијељене пригодне захвалнице.

Очекивани завршетак цјелокупне манифестације је око 18.00 часова.

СТАЗА:

Стаза је кружна дужине око 12км.Обухвата успоне на Краљичино брдо(510м.н.в.) и Високу Главицу(549м.н.в.).Са ових врхова пружа се поглед на планине Љубић, Борја,Очауш,Вучију планину,Ма(х)њачу,Узломац,Влашић…Због кумулативног успона (укупан успон у току пјешачења на цијелој стази)који износи 650-700м,стаза је средње-тешка и није за апсолутне почетнике који нису физички активни.Стаза креће са локалитета Горње Плане,успоном на Краљичино брдо са којег ћемо имати најбољи поглед у току пјешачењана и на којем ћемо правити прву дужу паузу за фотографисање.Даље стаза наставља путем који је уједно и граница између општина Теслић и Прњавор односно граница села Чечава,Кулаши и Горњи Вијачани.Пролази испод сјеверне стране врха Груаљ(543м.н.в.)и наставља на врх Висока главица(549м.н.в.),који је највиши врх Чечаве ,као и највиши врх који ћемо попети у току пјешачења.На Високој Главици правимо другу дужу паузу коју ћемо користити за ужину.Са тог врха се спуштамо у заселак Ђукановићи ,одакле се враћамо назад до полазне тачке у Горњим Планама,гдје завршавамо са акцијом.

Уређење стазе

ОПРЕМА:

-Дубоке ципеле-Гојзерице
-Вода(2л-на стази нема извора)
-Храна према властитим потребама
-Пресвлака
-Слојевита одјећа прилагођена температури ваздуха
-Гамашне ( могу бити изузетно корисне)
-Штапови(могу бити практични)
-Чеона лампа са резервним батеријама
-Кабаница

Пријаве трају до петка 24. марта. У случају када неповољне временске прилике могу утицати на изводљивост и безбједност излета,или уколико организатор из неког другог разлога одустане,исти се може отказати или помјерити. СВАКО ЛИЦЕ НА ИЗЛЕТУ УЧЕСТВУЈЕ НА ВЛАСТИТУ ОДГОВОРНОСТ,а малољетна лица могу учествовати искључиво у пратњи родитеља,старатеља,или особе којој је родитељ или старатељ дао писмену сагласност за бригу о малољетном лицу током излета,при чему та особа преузима одговорност за његову безбједност.

Контакт особе:
Александар Дакић 066/734-450
Роберт Томић 065/098 – 570
Најбоље поруком на Вибер

0 Коментарa

Још нема коментара

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.