Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Потпуно огољени дијелови шуме, кривци на слободи

Извор: srpskainfo

Права еколошка катастрофа се види на фотографијама насталих крајем прошле године на двије локације овог шумског газдинства. У радној јединици „Чечава“, по подацима са којима располажу у Синдикату, бесправно је посјечено 2.619 стабала, бруто масе 4.612 кубних метара. Вриједност је 635.568 КМ.

У „Горњој Великој Усори“ је незаконито посјечено 538 стабала, бруто масе 2.209 кубних метара у вриједности 210.841 КМ.

– Ријеч је о штети у само два одјела, а предмет контроле и истраге су 13 одјела. Тренутно је вегатација, па су контроле обустављене. Велики је то процес, треба заиста пуно преходати и утврдити чињенично стање – објашњава за Српскаинфо предсједник синдиката у ШГ „Борја“ Душан Марковић.

Локални избори

Он каже да је ова нелегална сјеча била у другој половини прошле године, пред локалне изборе.

– Ја сам раније упозоравао управу „Шума РС“ и чланове Надзорног одобора шта се дешава и шта ће се десити ако се ништа не предузме. Међутим, контрола на терену није била више од годину дана – открива Марковић.

На питање да ли се зна како је неко могао тако дуго незаконито да сијече шуму а да баш нико не дође у контролу, Марковић је увјерења да су многи знали за то, да су одређени били директно увучени у крађу, а да поједини нису смјели да говоре из страха од локалних моћника, укључујући и политичке.

– То је било пред прошле локалне изборе. Одговорни су и шумарски инспектори и полиција. Ја сам њих питао како је могуће да шумарска инспекција у том периоду није ниједном у периоду дужем од годину дана долазила на терен. Политика је имала огроман утицај на то стање; постављали су своје људе који су класични послушници. Нису то само четворо, петоро криваца, како се представља. Нећу о именима, али ту је много више људи укључено него што је приказано. Честити радници су склоњени у канцеларије да не гледају зло очима – наводи Марковић.

Пилана

Колике су размјере тога, како каже, говори и то да је, поред полиције, шумарске инспекције и унутрашњих контрола, у тако кратком периоду довезено у круг само једне пилане 1.200 кубика дрвета из шуме без папира.

– А какво је стање у нашем шумском газдинству сада најбоље показује то да смо у губитку већем од осам милиона КМ. Дугују нам четири плате и пола регреса из прошле године – упозорава Марковић.

ФОТО: СИНИША ПАШАЛИЋ/РАС СРБИЈА

Контрола на терену у ШГ „Борја“ започета је крајем прошле године када је смијењен Стојан Божић са позиције в.д. директора, а на његово мјесто дошао Славиша Опачић. Опачић је сарађивао с полицијом, али је веома брзо, након два мјесеца, отишао јер није могао сам да се супростави притисцима. Подршку врха није имао. У међувремену је његов претходник Божић осумњичен за незаконите радње, које имају везе с крађом шуме.

Послије Опачића промијењена су још два руководиоца, а тренутно је на челу Ненад Душанић за којег у Синдикату кажу да ништа неће моћи да уради без велике помоћи управе „Шума РС“.

– Ово је криминал ширих размјера. Сви су заказали. Почев од полиције и шумарске инспекције, а можемо само да нагађамо да ли је намерно или не. Само знамо да су нас довели до просјачког штапа – додаје Марковић.

Екоцид

Доскорашњи и вишегодишњи предсједник општинског одбора СНСД, Драган Богданић, за Српскаинфо каже да нема никаквих сазнања о великој крађи шуме у ШГ „Борја“. На питање да ли има коментар на очигледну крађу, Богданић каже да надлежне институције треба да дају свој суд.

Богданић је са мјеста предсједика ОО СНСД смијењен веома брзо послије прошлих локалних избора.

Политичар из супростављеног табора, Милан Миличевић, који је начелник Теслића, недавно је изјавио да је у овој општини нелегалном сјечом шума почињен не само криминал огромних размјера, него и прави екоцид.

– Размјере екоцида могу се видјети голим оком. Предјели око Теслића, чак и у близини Бање Врућице, која је туристички бисер цијеле регије, изгледају као послије нуклеарне катастрофе – упозорио је Миличевић.

ФОТО: СДС

Он је поручио да локална заједница има огромне и ненадокнадиве штете од бесправне сјече шума.

– Да смо за свако посјечено дрво добили пет одсто од његове продаје, како је законом регулисано, Теслић би изгледао као Лас Вегас – поручио је Миличевић.

Губиташ рекордер

ШГ “Борја” прошле године остварило је највећи губитак од свих газдинстава у ЈП “Шуме РС”, а приказали су око 1,5 милиона КМ минуса.

МУП РС је крајем априла поднио извјештај против седам особа због сумње да су оштетили Шумско газдинство “Борја” за више од милион марака. Осумњичени су Стојан Божић, Зоран Гаврић, Миломир Кршић, Мићко Марковић, Милован Готовац, Младен Маркочевић и Срђан Кљечанин. Ријеч је о кривичним дјелима незаконито поступање у привредном пословању, злоупотреба службеног положаја или овлашћења, несавјестан рад у служби, спречавање доказивања, фалсификовање или уништавање службене исправе и пустошење шума.

Истрага је тек у почетној фази, а јавност је додатно шокирана чињеницом да су четири осумњичена радника враћена на посао, јер је против њих обустављен дисциплински поступак.

Извор: Српскаинфо

0 Коментарa

Још нема коментара

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.