Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Ознака: Пољопривреда

Брђани биљеже још један напад на овце

Ни десет дана од првог напада на стоку, друго домаћинство у Брђанима биљежи напад и штету у висини од осам оваца. Претпоставља се да би овога пута починиоци могли бити пси луталице.

Опширније

Позив на презентацију пројекта за подршку у покретању или развоју сопствене дјелатности

Њемачка хуманитарна организација „Help-Hilfe zur Selbsthilfe E.V.” позива се заинтересоване особе које желе покренути или даље развијати сопствену пословну дјелатност на презентацију пројекта подршке. Презентација ће се одржати у сриједу 23. марта у 13 часова у просторијама основне школе у Чечави.

Опширније

У недјељу се у Чечави одржава Сајам домаћих производа

У организацији Актива жена СДС Теслић, у недјељу 17. октобра, у Чечави ће се одржати Сајам домаћих производа, на коме је учешће до сада најавило више од 20 излагача из Чечаве, Теслића, Станара, Петрова и Добоја.

Опширније

Производња млијека на фарми Гачића

Гачићи живе у Планама и баве се пољопривредом неколико генерација, а производњом и продајом млијека од 2004. године. Годишње произведу 40 до 50 хиљада литара млијека и немају проблем са откупом, али са цијеном нису задовољни – кажу морала би бити већа.

Опширније

Први сушени плодови из чечавске сушаре

Протеклих дана су осушени први плодови у сушари инсталираној прије нешто више од два мјесеца у дијелу фискултурне сале у згради старе школе. У партнерском пројекту Integrated Local Development Project (ILDP) Републике Српске и владе Швајцарске, а кроз подршку UNDP-а и општине Теслић, Витковцима и Чечави су дониране по једна сушара и 4350 садница воћа за 18 пољопривредних произвођача.

Срето Симаковић, који је испред Мјесне заједнице задужен ѕа сушару, каже да капацитет и услови зависе од воћа које се суши.

Сушење јабуке или крушке би коштало око 30 КМ за једну туру. Капацитет сушаре је 250 до 300кг сирове шљиве а за остало још не знам јер зависи колико се крупно сијече воће. Свако ко суши је дужан да дежура током цијелог процеса сушења и дужан је да донесе дрва пошто се суши на дрво. Ја сам ту када се роба уноси, када се пали ватра и долазим повремено када се мијењају температуре и када се завршава процес сушења. Сви су дужни да очисте сушару и просторорију након употребе”

– истиче Срето.

У склопу сушаре се налази и машина за сјечење воћа као и машина за вакум паковање које се могу користити, стим да сви који пакују морају донијети властите кесе за паковање.

У Чечаву је стигло и 600 садница шљиве, за колико је исказана потреба у чечавским регистрованим привредним газдинствима. По 300 садница су добили пољопривредници Миливоје Томић и Зоран Вучић.

Слика дана

Перушање жита. Некада се ишло на прела, на сједења, на комушања или перушања, а данас то све у потпуности раде машине. И прела су постала виртуелна захваљујучи машинама.

Опширније