Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

У Чечави изграђена прва комерцијална соларна електрана на општини Теслић

Соларна електрана / Фото: cecava.org/Неђо Сувајац

У засеоку Речани, пуштена је у рад прва соларна електрана у Чечави, према наводима инвеститора, и прва комерцијална електрана ове врсте на општини Теслић. Ради се о приватној инвестицији Зорана Малића из Теслића, иначе дугогодишњег радника теслићког Елинга, који, како каже, често борави у Чечави иако не вуче коријене из ње.

Малић каже да је извођач управо Елинг, а радови су изведени по принципу „кључ у руке“. Вриједност инвестиције је око 120.000 КМ, а инсталирана снага постројења износи 77 kW, што представља производњу од око 85.000 kWh електричне енергије годишње.

Инвестиције овог типа постају све популарније, а Елинг у Теслићу гради још двије сличне електране. Малић каже да је инвестиција у Чечави подигнута из кредитних средстава и да се нада да ће бити измирена кроз њен рад у року од 8 до 9 година, након чега би приход омогућавао сигуран пензиони живот.

Малић додаје да је Елинг реномирана фирма с дугогодишњим искуством која, поред изградње оваквих постројења, може обезбиједити и сву потребну помоћ око кредитних средстава за овакве пројекте, што може бити занимљиво свима који би се одлучили за овакав вид инвестиције.

Овај примјер показује како појединци могу допринијети одрживом развоју улагањем у обновљиве изворе енергије, попут соларних електрана, те притом остварити позитиван утицај на локалну заједницу и околиш.

Поглед на заселак Речане (DJI Mini 2)

0 Коментарa

Још нема коментара

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.