Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Kinezi grade TE Stanari

Predstavnici "EFT Groupa" u srijedu će u Banjaluci potpisati ugovor sa kineskom kompanijom "Dongfang Electric Corporation" o izgradnji i opremanju Termoelektrane Stanari u naselju Stanari kod Doboja, saznaju "Nezavisne".

Kineska kompanija bi, prema nezvaničnim informacijama, trebalo da izvede kompletne radove po sistemu "ključ u ruke", isporuči opremu, a biće joj omogućeno da bira podizvođače.

"Nezavisne" saznaju i da je planirana snaga buduće termoelektrane smanjena sa 410 na oko 300 megavata, sa godišnjim proizvodnim kapacitetom od oko dva megavat-časa električne energije.

Nenad Savić, šef komunikacija u "EFT Groupu", potvrdio je da će u srijedu biti potpisan ugovor sa dobavljačem opreme i izvođačem. Informacije o smanjenju instalisane snage termoelektrane i da će glavni izvođač radova i snabdjevač opremom biti kineska kompanija "Dongfang Electric" Savić, međutim, nije želio ni da potvrdi, niti da demantuje.

 

"Mogu da potvrdim da smo u završnoj fazi pregovora s isporučiocem opreme za Termoelektranu Stanari. Potpisivanje ugovora je zakazano za 5. maj, kada ćemo na konferenciji za štampu javnosti predstaviti sve važnije detalje ugovora", rekao je Savić.

 

Termoelektrana Stanari je, prema projektu, jedan od najvećih i prvi energetski objekat te vrste, koji će biti izgrađen u BiH nakon 30 godina. Investitor je "EFT Group" koja je prije nekoliko godina sa Vladom RS potpisala 30-godišnji koncesioni ugovor za korištenje površinskog kopa Rudnika uglja Stanari.

 

Ukoliko kompanija "Dongfang Electric" bude gradila i isporučivala opremu za termoelektranu nadomak Doboja, bio bi to njen najveći posao na evropskom tlu. "Dongfang Electric" je jedan od vodećih proizvođača energetske opreme na svijetu i jedna je od najvećih kompanija u Kini. Poznata je, prije svega, po proizvodnji opreme za velike hidro, termo i nuklearne elektrane, vjetrogeneratora i realizaciji izgradnje projekata po sistemu "ključ u ruke" u svojstvu generalnog izvođača radova. "Dongfang Electric" u svojim fabrikama zapošljava 23.000 radnika, a godišnji obim proizvodnje opreme je 30.000 megavata. Iako je orijentisan na domaće tržište, "Dongfang Electric" je do sada uspješno realizovao veliki broj projekata i izvan Kine.

 

"EFT Group", čiji je najpoznatiji suvlasnik srpski biznismen Vuk Hamović, bavi se trgovinom strujom i investiranjem u energetske objekte i vodeća je grupacija u jugoistočnoj Evropi. Pored ulaganja u ovu termoelektranu, "EFT Group" je do sada investirao oko 50 miliona evra u akumulacioni tunel Fatničko Polje i u Rudnik Stanari kod Doboja, čime je postao najveći strani investitor u energetskom sektoru u BiH.

 

(nezavisne)

0 Коментарa

Још нема коментара

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.