Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Za TE Stanari 500 miliona evra

Energetska kompanija "EFT Group" potpisala je juče u Banjoj Luci sa "Dongfan Electric Corporation" iz Kine ugovor o izgradnji i puštanju u pogon termoelektrane Stanari kod Doboja. Termoelektrana bi trebalo da bude izgrađena do 2014. godine, a vrijednost cjelokupnog projekta iznosi više od 500 miliona evra.

Predsjednik Vlade RS, koji je prisustvovao potpisivanju, rekao je da je ovo značajno jer se radi o ugovoru o isporuci opreme i izgradnji sa jednom od vodećih kompanija iz ove oblasti u svijetu.

– Ovo je prvi ugovor "Dongfan Electric Corporation" u Evropi, na što smo posebno ponosni i uvjereni smo da je to samo prvi od zajedničkih angažmana. Ukupan projekat je vrijedan oko 500 miliona evra, od čega potpisani ugovor iznosi oko 400 miliona evra – kazao je Dodik.

 

 

Dodao je da projekat izgradnje TE Stanari obezbjeđuje energetsku stabilnost i budućnost RS.

– To je i demant svima koji nisu vjerovali u ovaj projekat i koji su iz različitih pobuda željeli da onemoguće njegovu izgradnju – naglasio je Dodik.

 

On je rekao da će Vlada RS nastaviti da u okviru svojih nadležnosti podržava ovakve i slične projekte.

– Naš plan je da zajedno sa kineskom kompanijom, "EFT" i "Elektroprivredom RS" u budućnosti razvijemo partnerski odnos koji će dinamizirati investicije na ovom planu – kazao je Dodik.

 

Predsjednik "Dongfan Electric Corporation" Vang Đi izrazio je zadovoljstvo prilikom da sarađuju sa RS.

– Razvoj energetike na prvom je mjestu oblasti koje doprinose uspješnosti privrede u Kini. Kod nas je dokazano da ako zemlja ima potencijal u energetskom sektoru, ona će se brzo i razvijati. Zato nam je drago što danas učestvujemo u razvoju energetike RS – kazao je Vang Đi.

Predsjednik "EFT Group" Vuk Hamović rekao je da je "Dongfan Electric Corporation" dao najkonkurentniju ponudu po principu "ključ u ruke", te da je rok za izgradnju 45 mjeseci od stupanja na snagu ugovora.

 

– Elektrana će imati 300 megavata instalirane snage i funkcionisaće u skladu sa direktivama EU o zaštiti životne sredine. Ukupna planirana investicija u rudarsko-energetski kompleks Stanari iznosi više od 500 miliona evra. "EFT" će četvrtinu ove sume finansirati iz sopstvenih sredstava dok će ostatak finansirati grupa kinesko-evropskih banaka – kazao je Hamović.

 

(glassrpske)

0 Коментарa

Још нема коментара

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.