Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Oleg Burlakov pazario Borje

Ruski magnat Oleg Burlakov preuzeće imovinu posrnule Drvne industrije "Borja" iz Teslića, nakon što je ponudio najbolju cijenu i obećao milione za izmirenje nagomilanih dugova, saznaju "Nezavisne".

 

Upućeni poslovni izvori tvrde da je banjalučka firma "Privredeni preporod", pod kontrolom Burlakova, za DI "Borja" u stečaju ponudila 8,5 miliona maraka i obavezala se da će izmiriti dugove prema radnicima i državi, u iznosu koji premašuje osam miliona.

Od te cifre bi u potpunosti bili namireni svi povjerioci DI "Borja", koja je otišla u stečaj prije tri i po godine pritisnuta nagomilanim dugovima. Vlada je sa svoje strane, kako saznajemo, obećala da će omogućiti da obaveze prema državi budu izmirene na odgođeno plaćanje, pa u Ministarstvu finansija već izrađuju plan reprograma.

 

Milan Kovačević, stečajni upravnik "Borja", juče nije želio da potvrdi informacije o tome da će Burlakov, po svemu sudeći, biti novi gazda, pošto je za to kako kaže, prerano.

 

"Mogu samo reći da je usvojena jedna ponuda između više njih, koliko je stiglo na objavljeni oglas. Ta ponuda je prihvaćena i razmatraju je u Osnovnom sudu u Doboju. Očekujemo da će sve procedure biti okončane u roku od petnaestak dana, kad će biti poznato više informacija", rekao je on.

 

Kako saznajemo, akvizija je praktično već svršena stvar, na što ukazuje to što su Rusi već postavili svoje obezbjeđenje u fabričkom krugu, a njihovi inženjeri su već u pogonima, u pripremama za oživljavanje zamrle proizvodnje.

 

Prema tvrdnjama upućenih, ruski kupac nije postavio limit za investiranje u pogone DI "Borja", mada su, nezvanično, pominjali da bi u modernizaciju uložili oko 10 miliona evra. Po oživljavanju proizvodnje, na posao bi se vratilo oko 500 radnika, koje novi gazda namjerava da zaposli na proizvodnji namještaja, a u planu je i linija za proizvodnju šperploče.

 

DI "Borja", koja je nekada zapošljavala blizu 1.400 radnika, ponuđena je na prodaju početkom jula ove godine pošto je američka korporacija "Balkan Amerika" odustala od kupovine imovine preduzeća.

 

Ovo je drugo preduzeće u RS u koje ulazi kapital ruskog multimilionera. Burlakov je u maju ove godine preuzeo "Terpentin", fabriku boja i lakova iz Višegrada, koja je takođe bila u stečaju, a s Vladom pregovora i o kupovini "starog" rudnika željezne rude u Ljubiji.

 

Burlakov, koji je na listi 300 najbogatijih Rusa, najavio je da u RS namjerava uložiti milijardu maraka preuzimanjem nekoliko kapaciteta. Među njima su Fabrika motora "Famos" iz Istočnog Sarajeva, Novi rudnik mrkog uglja Miljevina kod Foče i banjalučka fabrika "Unis – Valjaonica hladno valjanih traka".

 

Burlakov

 

 

Active ImageOleg Burlakov, jedan od najbogatijih Rusa, zakoračio je velikim koracima u poslovni život Republike Srpske, nakon što je, u kratkom razmaku, kupio višegradski "Terpentin", a evo, ovih dana i teslićku drvnu industriju "Borja".

 

Ruski multimilioner mogao bi, ako je suditi prema njegovim ranijim najavama, kupiti još nekoliko značajnih kapaciteta, među njima i stari rudnik željezne rude u Ljubiji, od kojeg su investitori godinama bježali "k'o đavo od krsta".

Ponuda bogatog Rusa dvostruka je korist – ne samo što želi da kupi nešto što se godinama smatralo balastom, već je i njegova ponuda izazvala bojazan indijskog "Mittala" da bi mogao izgubiti bitku za koncesiju, pa je odmah potrčao sa svojom ponudom. Jasan dokaz da konkurencija čini čuda.

Što je najbolje od svega, od ulaska Burlakova u domaću privredu, ne može biti štete, pošto kupuje, uglavnom, ono što niko nije htio ni za džabe.

Takvi su i Famosova fabrika motora iz Pala, rudnik Miljevina iz Foče i ostala preduzeća sa njegove liste želja.

Svi ti kapaciteti, istina, imaju veliki potencijalni kvalitet, međutim, za svaki pokušaj ozbiljnije revitalizacije nužna su milionska ulaganja.

Stoga je ulazak investitora, poput Burlakova, lijek za sva ova posrnula preduzeća. Sitni igrači nemaju tu šta da traže.

 

(nezavisne)

0 Коментарa

Још нема коментара

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.