Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Отворен конкурс за избор најбоље фотографије „Воденог цвијета“

Водени цвијет / Фото: Дервентски лист

У оквиру пројекта „Заштита воденог цвијета, јединственог феномена на ријеци Укрини“ до краја августа отворен је конкурс за избор најбоље фотографије „Воденог цвијета“ у фази ројења.

Према ријечима директорице Туристичке организације (ТО) општине Прњавор Наде Живковић новчану награду добиће аутори три најбоље фотографије начињене на ријеци Укрини.

– Прва награда је у износу од 1.000,00 КМ, друга 500,00 КМ и трећа је 300,00 КМ – казала је Живковићева и додала да је с циљем заштите овог ријечног феномена расписан је и јавни позив за израду два матурска, једног дипломског и једног научног рада.

Она је подсјетила да су између двије плаже на дервентској општини, Прљача и Патковача, постављена три кампа у која су смјештени извиђачи и један број љубитеља природе који свакодневно обилазе подручје између кампова, лоцирају мјеста „цвјетања“ ријеке и пријављују уочене неправилности.

Овог љета чланови Еколошке секције, одјељења еколошких техничара Средње школе из Прњавора током ликовне колоније „Патковача“ презентовали су широј јавности свој пројекат „Водени цвијет“ у чијој је основи подизање нивоа еколошке свијести код грађана што ће довести до заштите овог феномена од изумирања, који представља велико природно богатство и непроцјенљиво вриједну туристичку атракцију.

У основи пројекта је заштита инсекта врсте ЕПХЕМЕРОПТЕРА, који три године у облику ларве живи на дну ријеке, потом се претвара у лептира и излази на површину воде гдје се паре, а хиљаде инсеката у том моменту стварају утисак да је ријека „процвјетала“.

Пројекат су подржали УНЕСЦО, општине Прњавор и Дервента, полицијске станице, риболовна друштва и туристичке организације ове двије општине. Носилац активности је ТО Дервента.

(Т.С. – СРНА)

0 Коментарa

Још нема коментара

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.