Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Otvoren konkurs za izbor najbolje fotografije „Vodenog cvijeta“

U okviru projekta "Zaštita vodenog cvijeta, jedinstvenog fenomena na rijeci Ukrini" do kraja avgusta otvoren je konkurs za izbor najbolje fotografije "Vodenog cvijeta" u fazi rojenja.

Prema riječima direktorice Turističke organizacije (TO) opštine Prnjavor Nade Živković novčanu nagradu dobiće autori tri najbolje fotografije načinjene na rijeci Ukrini.

– Prva nagrada je u iznosu od 1.000,00 KM, druga 500,00 KM i treća je 300,00 KM – kazala je Živkovićeva i dodala da je s ciljem zaštite ovog riječnog fenomena raspisan je i javni poziv za izradu dva maturska, jednog diplomskog i jednog naučnog rada.

 

Ona je podsjetila da su između dvije plaže na derventskoj opštini, Prljača i Patkovača, postavljena tri kampa u koja su smješteni izviđači i jedan broj ljubitelja prirode koji svakodnevno obilaze područje između kampova, lociraju mjesta "cvjetanja" rijeke i prijavljuju uočene nepravilnosti.

Ovog ljeta članovi Ekološke sekcije, odjeljenja ekoloških tehničara Srednje škole iz Prnjavora tokom likovne kolonije "Patkovača" prezentovali su široj javnosti svoj projekat "Vodeni cvijet" u čijoj je osnovi podizanje nivoa ekološke svijesti kod građana što će dovesti do zaštite ovog fenomena od izumiranja, koji predstavlja veliko prirodno bogatstvo i neprocjenljivo vrijednu turističku atrakciju.

U osnovi projekta je zaštita insekta vrste EPHEMEROPTERA, koji tri godine u obliku larve živi na dnu rijeke, potom se pretvara u leptira i izlazi na površinu vode gdje se pare, a hiljade insekata u tom momentu stvaraju utisak da je rijeka "procvjetala".

Projekat su podržali UNESCO, opštine Prnjavor i Derventa, policijske stanice, ribolovna društva i turističke organizacije ove dvije opštine. Nosilac aktivnosti je TO Derventa.

T.S. – SRNA 

0 Коментарa

Још нема коментара

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.