Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Predsjednik vlade rs u posjeti opštini Teslić

8.03.2011. godine u radnoj posjeti opštini Teslić boravio je  predsjednik Vlade Republike Srpske Aleksandar Džombić i tom prilikom se sastao sa rukovodstvom Opštine Teslić.

Razgovori koji su vođeni u kabinetu načelnika odnosili su se na analizu trenutnog stanja u budžetu, njegovim izvršenjem,zatim realizaciju projekata iz Razvojnog programa koji su odobreni u prethodnom, takođe i projekata koji se trebaju raditi u narednom periodu,  kao i situaciji na tržištu rada, odnosno kako se uticaj ekonomske krize odrazio na broj zaposlenih na području opštine Teslić.

 

Po završetku sastanka predsjednik Vlade RS i načelnik opštine Teslić obišli su teslićka preduzeća „Graditelj“, „Destilaciju“ i Zdravstveno-turistički centar „Banju Vrućicu“  gdje su se sastali sa rukovodstvom preduzeća i razgovarali o aktuelnoj ekonomskoj problematici i uopšteno o trenutnim stanjem u kojem se nalaze pomenuta preduzeća, kao i problemima s kojima se susreću.
Predsjednik Vlade RS je izrazio zadovoljstvo zbog činjenice da postoji potpuna fiskalna i finansijska stabilnost opštine, kao i nepostojanjem problema oko javnih obaveza koje opština treba da finansira. 

 

Osvrćući se na Razvojni program RS, premijer Džombić je rekao, da je Vlada u prethodnom periodu usmjerila oko 3.100.000KM ka opštini Teslić, od kojih je najznačajniji iznos od 2.000.000KM za Sportsku dvoranu, dodajući, da su uglavnom ti programi završeni, sem rekonstrukcije dvije područne škole, koje su u toku izrade. U pogledu projekata koji bi se trebali raditi u narednom periodu,  Džombić je rekao, da bi za nekoliko mjeseci trebala početi gradnja centralnog gradskog kolektora preko kreditne linije Evropske investicione banke gdje će od kredita biti obezbijeđeno 3.400.000KM, takođe isto toliko bi bilo obezbijeđeno i od opštinskih sredstava, čime bi pomenuta problematika bila rješena za uže gradsko jezgro.
Premijer Džombić je dodao, da je tokom razgovora, upoznat od strane opštinskog rukovodstva da na području teslićke opštine nije bilo značajnijih otpuštanja radnika, te u skladu s tom činjenicom je istakao, da je to jedan od prioriteta Vlade RS, da se zadrže postojeća radna mjesta, i nađu  mogućnost za otvaranje novih.
 „Za sve buduće projekte, za sve potrebe koje se stave pred nas od strane načelnika opštine i njegovog rukovodstva, Vlada RS stoji potpuno na raspolaganju, da će učestvovati u svim projektima od prioriteta i značaja za razvoj opštine“ rekao je predsjednik Vlade Republike Srpske.
 Na pitanje novinara, kako je saniran naslijeđeni budžetski deficit, načelnik opštine Savo Kasapović je rekao, da je dijelom saniran dizanjem komercijalnog kredita u iznosu 2.000.000KM, dijelom pomoći Vlade grantom u iznosu od 1.300.000KM kao i racionalizacijama i štednjama koje su preduzete unutar Administrativne službe. Kasapović je nastavio, da je to uveliko usporilo realizaciju određenih investicionih projekata koji su trebali biti realizovani na području opštine Teslić. Međutim, i pored tog opterećenja u toku prošle godine asfaltirano je oko 30KM puteva i realizovani su još neki projekti značajni za opštinu Teslić (rasvjeta, zahvati na kanalizacionoj mreži).
 Kasapović je naglasio, da su definisani najbitniji ciljevi, tj. šta je to što bi se u budućem vremenu trebalo prvo uraditi, a to je pitanje kanalizacije, pitanje otpadnih voda,  rukovanja sa otpadom, vodosnabdijevanja 15 mjesnih zajednica i intenziviranje radova na sanaciji lokalnih i nekategorisanih puteva. Kasapović je dodao, da je veoma značajno što se danas razgovaralo o određenim stimulativnim mjerama u pogledu jačanja privrede i povećanja broja radnih mjesta u Tesliću, jer opština trenutno broji 6.500 zaposlenih što je u odnosu na ukupan broj stanovnika opštine Teslić (oko 55.000)   nedovoljno,  te da će se uz određene stimulativne mjere Vlade RS kao i stimulativne mjere Opštine, koje će preduzimati u tom pogledu i ta vrsta problema biti postepeno razrješavana. 

 

(teslic.ba)

0 Коментарa

Још нема коментара

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.