Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Štrabag teško do kredita za autoput

Austrijski građevinski koncern "Štrabag" ima teškoće da obezbijedi kredit za prvu fazu izgradnje mreže autoputeva u RS Banjaluka – Doboj, vrijednosti 500 miliona evra u dužini od 76 km, pišu austrijski mediji.

Nedeljko Čubrilović, ministar saobraćaja i veza RS, potvrdio je juče da ih je "Štrabag" obavijestio da imaju teškoće s obezbjeđivanjem kredita, ali je ustvrdio da će se autoputevi graditi kako je i planirano.

On je rekao da Vlada RS ostaje pri onom što je potpisano u protokolu, te da sve svoje obaveze poštuje do kraja, koje se, između ostalih, odnose na rješavanje imovinskopravnih odnosa, te na rješavanje projektne dokumentacije.

"Nema odgode rokova. Projektni biro IGH radi projekat i on će biti gotov do 30. novembra ove godine. Dakle, početak radova se očekuje na proljeće iduće godine. Još ima vremena da 'Štrabag' nađe novac za ovaj projekat", rekao je Čubrilović i pojasnio da je Vlada RS obavijestila "Štrabag" da neće prihvatiti nikakve dodatne uslove, te da sve ostaje kako je i potpisano sa "Štrabagom".

 

Čubrilović je dodao da će predstavnici "Štrabaga" doputovati u Banjaluku 20. septembra, te da će se razgovarati o tim temama.

 

Do teškoća "Štrabaga" u vezi sa obezbjeđivanjem kredita došlo je zbog toga što se Evropska banka za obnovu i razvoj iz formalnih razloga povukla iz finansiranja.

Čubrilović je rekao da su razlozi u tome što EBRD ne finansira projekte koji se ne kandiduju na tenderu.

"EBRD u javnost i transparentnost poslova ne sumnja, niti sumnja u zakonitost do sada izvedenih radova, ali u njihovoj praksi nema finansiranja projekata koji nisu prošli tendersku proceduru", rekao je Čubrilović i dodao da "Štrabag" razgovara sa Evropskom investicionom bankom, ali da je posao "Štrabaga", a ne Vlade RS, da obezbijedi novac za projekat.

Vlada RS je sa "Štrabagom" u novembru prošle godine potpisala ugovor o koncesiji, prema kojem bi "Štrabag" dobio pravo ubiranja prihoda od putarina na autoputevima na period od 30 godina, a zauzvrat bi samostalno našao sredstva za izgradnju pet lotova autoputa u ukupnoj vrijednosti od tri milijarde evra bez PDV-a.

0 Коментарa

Још нема коментара

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.