Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

У Пећини Растуша обиљежена имплементација пројекта Заштита културног наслеђа у БиХ

Фото: Туристичка организација општине Теслић

Данас смо у споменику природе „Пећина Растуша“ свечано обиљежили имплементацију пројекта „Заштита културног наслеђа у БиХ“.
Пројекат је финансиран од стране Европске комисије у износу од 19.000,00 евра и ЈУ Туристичка организација општине Теслић у износу од 2.000,00 евра.
Пројекат је реализован под стручним надзором Републичког завода за заштиту културно – историјског и природног наслеђа Републике Српске.
Средства од Европске комисије обезбиједила је невладина организација ТоПЕЕР из Добоја.
Отварању је присуствовао Министар просторног уређења, грађевинарства и екологије у Влади Републике Српске господин Бојан Випотник и директорица Републичког завода за заштиту културно – историјског и природног наслеђа Републике Српске госпођа Јасна Милешевић.
Пројекат је обухватио следеће активности:
равнање терена и насипање грађевинском машином,проширење ограде, изградњу граничне ограде дуж приступног пута, бетонирање простора испред улаза који је био оштећен током археолошких истраживања, постављање стаклених кутија за експонате, постављање импровизованих логорских ватри које асоцирају на археолошке налазе присуства праисторијских ловаца, набавку реплике пећинског медвједа и сокола, набавку 30 заштитних кацига, набавку бакљи за ноћни обилазак пећине без кориштења расвјете, фарбање улазне капије, набавке додатних знакова туристичке сигнализације, постављање табле за план пећине и постављање клупа за сједење и додатних канти за отпад.
Хвала свима на учешћу у пројекту и жељи да се препозна труд ЈУ Туристичка организација општине Теслић да се након преузимања управљања над овим Спомеником природе, овај туристички локалитет унаприједи.
Након успостављања радног времена, постављања инфо табли, уређења паркинга за аутобусе, постављања кућице за продају улазница и сувенира ово је још један корак напријед за споменик природе „Пећина Растуша“.
У наредном периоду нас очекује још много посла како би овај Туристички локалитет заузео мјесто које му припада.

Туристичка организација општине Теслић

0 Коментарa

Још нема коментара

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.