Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Кроз партнерски програм UNDP-a до санације старе школе у Чечави

Зграда старе школе / Фото: Неђо Сувајац

Савјет мјесне заједнице Чечава је једна од пет партнерских мјесних заједница на подручју општине Теслић која је успјела да буде учесница пројекта јачања улога мјесних заједница у Босни и Херцеговини. То је четверогодишњи пројекат који проводи UNDP. Партнерске мјесне заједнице, односно Савјети мјесних заједница ће кроз пројекат проћи обуке како би на најбољи могући начин одговорили захтјевима и потреба становништва мјесне заједнице Чечава. У склопу пројекта планирано je и опремање просторија Мјесне заједнице рачунарском опремом и канцеларијским материјалом.

Поред обуке и рачунарске опреме, партнерске мјесне заједнице, групе грађана и НВО сектор ће имати прилику кандидовати пројектне приједлоге које буду сматрали приоритетним.

Крајем 2021. године очекује се Јавни позив за партнерске мјесне заједнице гдје ће Савјет мјесне заједнице Чечава имати прилику кандидовати реконструкцију и санацију зграде старе школе, односно друштвеног дома у Чечави. За ту намјену су већ прибавили предрачун за радове који обухвата замјену крова и нову фасаду у износу од 45.000,00 КМ.

Из Мјесне заједнице наводе да, узимајући у обзир да су приликом прве пријаве на Јавни позив то истакли као приоритет, искрено вјерују да ће то кроз овај пројекат и бити реализовано.

Кров већ годинама прокишњава.

Кров дочекао пуну пензију

Осмогодишња школа у Чечави отворена је и верификована школске 1964/65. године, када је извршен упис петог и осмог разреда. У осми разред уписани су ученици из Чечаве који су до тада осмогодишњу школу похађали у Теслићу и околним мјестима. Краће вријеме настава је извођена у згради званој магацин (до децембра 1964. године) а за то вријеме вршена је адаптација задружног дома који је Земљорадничка задруга уступила Просвјетној заједници. Први директор Осмогодишње школе био је наставник Павле Савковић. Први наставници који су дошли у Чечаву били су Ратко Петковић и Миомир Дамјановић.

У главном објекту старе школе се тренутно налазе пошта, матичар (у приземље пресељен 2008. године) и канцеларија мјесне заједнице, а дијелу фискултурне сале сушара воћа. Након што су простори на спрату прокисли, фудбалски клуб Укрина је пресељен у приземље a oд прошле седмице и КУД Душан Станковић има свој простор у приземљу. Уговор о уступању простора за НВО WakeUp је истекао 2019. и од тада нису корисници истих у просторијама старе школе.

Континуитет сарадње са UNDP-ом

Чечава је у сарадњи са UNDP-ом а кроз пројекат ILDP 2015. године добила сушару за сушење воћа, која је инсталирана у дијелу фискултурне сале у згради старе школе. У склопу истог пројекта два пољопопривредна газдинства у Чечави су добила по 300 садница шљиве, за колико је била исказана потреба. Више овоме смо писали овдје 2015. године.

1 Коментар

  • U prostorijama stare škole 19 god je pod zakupom bila TR“Prodić“redovnim plaćanjem mjesečne zakupnine na račun mz uplaćeno je oko 80000,00 km.Plaćali su srtuju,telefon,odvoz smeća,svake srijede odvozeno smeće ,čiščen uži dio centra,na račun trgovine…Dolaskom tržnog centra u čečavu i masovnim odlaskom stanovništva,nisu bili u mogućnosti. da normalno posluju i zatvorili objekat..Sad su ti prostori besplatno izdati na korištenje…MZ nema više vlastiti izvor srestava…Složnim radom savjeta i zalaganjem svakog člana prema njegovim mogućnostima ,od 2014 uspjeli smo da prođemo na konkursu UNDP-og projekta…

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.