Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Možemo smanjiti nezaposlenost

MIODRAG LUKIĆ, KANDIDAT ZA POSLANIKA NARODNE SKUPŠTINE REPUBLIKE SRPSKE

U narednih deset godina može se pretpostaviti da bi razvoj malog preduzetništva pomogao da se problem nezaposlenosti i siromaštva smanje i do 50 odsto.
Mr Miodrag Lukić, kandidat za poslanika Narodne skupštine Republike Srpske, rođen je 13. avgusta 1976. godine u Tesliću. Završio je ekonomski fakultet, magistrirao na predmetu preduzetnički menadžment. Bio je nosilac liste SNSD-a za Skupštinu opštine, na lokalnim izborima 2008. godine. Nakon izbora na profesionalnu funkciju zamjenika načelnika opštine podnio je ostavku na mjesto odbornika.

 

U Strategiji razvoja Republike Srpske predviđeni su kao prioritetni zadaci smanjenje nezaposlenosti i siromaštva. U narednih deset godina može se pretpostaviti da bi razvoj malog preduzetništva pomogao da se ovi problemi smanje i do 50 odsto.
Malo preduzetništvo ima najveće mogućnosti brzog razvoja u manjim lokalnim zajednicama, a posebno u onim ruralnog karaktera.
Posebno velike šanse za razvoj malog preduzetništva vide se u oblasti poljoprivrede, turizma i manjih kapaciteta lake industrije.
Shodno postojećem stanju, kao posebne mjere na planu stimulacije razvoja malih preduzetničkih organizacija i preduzetništva predlažu se sljedeće mjere:
– osnivanje fondova za povoljno kreditiranje novih i razvoj postojećih malih preduzetničkih organizacija iz dijela gotovine ostvarene privatizacijom,
– izgradnja industrijskih zona uz dodjelu zemljišta pod povoljnijim uslovima ili besplatno sa uređenom komunalnom i drugom infrastrukturom na određeni ograničeni rok, npr. 20 godina, novim preduzetnicima koji ponude programe proizvodnje i kooperacije na bazi domaćih resursa, a za potrebe domaćeg tržišta i posebno izvoza u treće zemlje,
– izgradnja zanatskih centara uz oslobađanje i odgodu plaćanja objekata, troškova komunalne i druge infrastrukture,
– pokretanje procesa osnivanja i djelovanja tehnoloških parkova kao biznis inkubatora i pomoći razvoju preduzetništva i primijenjenih načina istraživanja,
– kontinuirano vođenje kampanje "Kupujmo domaće" u organizaciji komorske mreže i druge mjere.
Naše opredjeljenje za približavanje Evropskoj uniji upravo u ruralnom sektoru podrazumijeva velike promjene, radikalno prestrukturiranje, što će naravno tražiti i velika ulaganja, znatno ukrupnjavanje poljoprivrednih gazdinstava, tehnološku i infrastrukturnu obnovu, drugačije obrazovanje i permanentnu obuku, odnosno bitnu promjenu načina života na ruralnom području, pa i promjenu mentaliteta ljudi.
Koncept integralnog ruralnog razvoja, kao dio regionalne razvojne politike, predstavlja antipod klasičnoj industrijalizaciji i zasniva se na sveobuhvatnom razvoju ruralnih područja u kojima živi gotovo polovina stanovnika Republike Srpske.
Politika oslanjanja na agrar i ruralnu ekonomiju u cjelini trebalo bi da bude, ne samo u funkciji preživljavanja u sadašnjim vremenima, već i za trajno opredjeljenje naše države i ekonomske razvojne politike zasnovane na decentralizaciji i skladnom ekonomskom razvoju.
Ukoliko bi država podržala koncept savremenog ruralnog razvoja riješila bi se dva problema: oživjelo bi ruralno područje, a ljudi koji su ostali bez posla obezbijedili bi sebi i porodici novu egzistenciju.
Takvom politikom bi se vratio i život u ruralno područje. Država bi trebalo da podrži taj novi razvojni koncept, u početku da bude i finansijer, tako što bi obezbijedila neophodna inicijalna sredstva, ali i vodila računa o uravnoteženom i skladnom razvoju zemlje u cjelini.

0 Коментарa

Још нема коментара

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.