Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Пјешачење Растушом поводом четвртог рођендана планинарског друштва Визант

Промотивно отварања Шљивске пећине, Соколина, новембар 2011. године / Фото: ПД Визант

Планинарско друштво „Визант 74274“ Чечава поводом четири године постојања, у недјељу 27. марта, организује пјешачење селом Растуша са посјетом Растушкој пећини. 

ПЛАН
Окупљање у 08.00 часова у центру Чечаве, одакле је полазак за Растушу – засеок Шљиве, локалитет Лучица у 08.30 часова. Планирани почетак пјешачења је у 09.00 часова. Очекивано трајање пјешачења заједно са посјетом Великој пећини је око 6 часова, тако да би сами завршетак требао бити око 15.00 часова. Након завршетка пјешачења сви учесници акције одлазе возилима до дома у Растуши гдје се у 16.00 часова наставља прослава годишњице са следећим програмом:
– ручак за све учеснике акције,
– културно-забавни програм,
– додјела захвалница.

Очекивани завршетак цјелокупне манифестације је у 18.00 часова. 

СТАЗА
Стаза је кружна дужине око 10 км и обухватиће три Растушка доминантна брда – Хрњино брдо (432 м.н.в.), Соколину (427 м.н.в.) и Главицу (434 м.н.в.). Са врхова ових брда пружа се поглед на планине Борја, Очауш, Вучију планину, Мањачу(Махњачу), Узломац, Влашић…

Због кумулативног успона и ниспона (укупни успон и ниспон у току пјешачења на цијелој стази) који износи око 580 м, као и због три оштра успона и на одређеним дијеловима клизавог терена, иста је средње – тешка и није за почетнике који физички нису активни. Нема техничких детаља, али је на одређеним дијеловима потребан опрез. Стаза креће са локалитета Лучица, одакле се оштрим успоном пењемо према врху Хрњег брда. Уз пут пролазимо поред улаза у Шљивску пећину коју смо прошле године промотивно отворили. Настављамо према врху Хрњег брда, са којег се спуштамо у подножје гдје се налази улаз у Велику пећину. Пећина је уређена пјешачким стазама и расвјетом тако да употреба чеоне лампе неће бити неопходна. Својом цијелом дужином иста је просторно велика тако да ће цијела група моћи у истом тренутку посјетити исту.

Планинарска стаза у Растуши дугачка је око 10 км. Пролази преко Хрњиног брда (432м.н.в.) на коме су смјештени улази у пећину Растушицу, Шљивску пећину и најпознатију Растушку пећину која је карактеристична по тиграстим шарама на накиту и такве постоје само још двије у Европи. Пролази преко брда Соколина (427м.н.в.) са кога се простире најбољи поглед према сјеверу јер од исте више коте нема све до Славонских брда и планина у Хрватској. Највиша кота на стази је лоцирана на брду Главица (434м.н.в.). Стаза са Главице наставља даље Главичиним потоком поред извора Студенац (један од два извора на стази који не пресушују никако у току године) који је један од извора ријеке Растушице и завршава на локалитету Лучица.

Дужност сваког посјетитеља је да поштује одлуке водича, да се не издваја из групе и да самоинцијативно не залази у пећинске ходнике. Након посјете пећини настављамо даље кроз засеоке Суботићи, Стјепановићи, Симаковићи и излазимо на врх Соколине, гдје ћемо направити паузу за ручак. Са Соколине се спуштамо у засеок Малбашићи, одакле излазимо на врх Главица са којег се спуштамо у Главичин поток и даље долином Растушице настављамо пјешачити до Лучице гдје завршавамо са акцијом.

ОПРЕМА

  • дубоке ципеле – гојзерице,
  • вода (на стази се налазе два извора, од којих је један на самом почетку стазе, и на њему се може наточити око 1,5 л, што је довољно до следећег извора гдје се по потреби може допунити иста),
  • храна према властитим потребама,
  • пресвлака,
  • слојевита одјећа прилагођена температури ваздуха,
  • гамашне (могу бити изузетно корисне),
  • штапови (могу бити практични),
  • чеона лампа са резервним батеријама,
  • кабаница.

ПРИЈАВЕ
трају до петка, 25. марта.
У случају када неповољне временске прилике могу утицати на изводљивост и безбједност излета, или уколико организатор из неког другог разлога одустане, исти се може отказати или помјерити.

СВАКО ЛИЦЕ НА ИЗЛЕТУ УЧЕСТВУЈЕ НА ВЛАСТИТУ ОДГОВОРНОСТ, а малољетна лица могу учествовати искључиво у пратњи родитеља, старатеља или особе којој је родитељ или старатељ дао писмену сагласност за бригу о малољетном лицу током излета, при чему та особа преузима одговорност за његову безбједност.

Контакт особе:
Александар Дакић 066/734-450 Viber,Whats App
Роберт Томић 065/098 – 570Viber, Whats
Фејсбук догађај

0 Коментарa

Још нема коментара

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.