Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Кључ Растушке пећине траже у Бања Луци

Растушани у Влади РС

У сриједу су у Бања Луци у згради Министарства за просторно уређење, грађевинарство и екологију представници Мјесне заједнице Растуша, удружења „Еко парк“ Растуша, Општинске управе Теслић и Туристичке организације Теслић, одржали састанак са начелником Одјељења за природно насљеђе Републичког завода за заштиту културно-историјског и природног насљеђа, Вишим стручним сарадником за заштиту природе Жељком Стојчић и Вишим стручним сарадником за нормативно-правне послове Сандром Дакић. Тема састанка била је рјешавање проблема Растушке пећине, чија врата су пуних девет година под катанцем.

Из Еко парка истичу да се задовољни са одржаним састанком, који су, како кажу, успјели организовати уз помоћ Далибора Панића, предсједника теслићког СНСД-а. Сада карте полажу на Општину и очекују што скорије рјешавање овог проблема.

Данијел Петровић из Туристичке организације Теслић напомиње да је управљач Споменика природе „Пећина Растуша“ Општинска управа Теслић те да јој је ту улогу додијелила Влада Републике Српске. Након појаве проблема Управљач се укључио у његово рјешавање, и битно је знати да постоје законске процедуре које дефинишу како се ти проблеми рјешавају, којих се Управљач мора придржавати. Нажалост, те процедуре често пута временски дуго трају и често пута се појаве ненадани проблеми (случај је три године био на суду без помака из разлога што је судија којем је случај додијељен често пута био на боловању). Оно што треба такође знати је то да је Управљач у августу покренуо поступак за експропоријацију земљишта приступног пута и око улаза и да имамо увјерења да ће се то завршити у разумном року. Поступак се води у сарадњи са Правобранилаштвом Републике Српске.
Општинска управа и Туристичка организација општине истичу да се током активности око рјешавања предметног проблема никада нису водили политичким мотивима нити ситним интересима, о чему свједочи чињеница да су у рјешавање проблема укључили Основни суд у Теслићу а од недавно и Правобранилаштво Републике Српске. Дакле, независне институције на које ни Општинска управа Теслић ни Туристичка организација немају утицај када је доношење одлука у питању. Инсистирамо на поштовању важећих законских прописа и рјешавању проблема приступамо у складу са тим, закључује Петровић.

У наставку Забињешке са одржаног састанка.

У уводном излагању представница министарства, гђа. Жељка Стојичић је поздравила присутна лица на састанку, изразила подршку иницијативи г. Благоја Радића, предсједника еколошко-туристичког удружења „Еко парк“ Растуша за организовање овог састанка, у циљу рјешавања актуелних проблема у управљању Спомеником природе „Пећина Растуша“, те је позвала г. Радића да кратко упозна учеснике састанка са тренутном ситуацијом. Г. Радић је изразио задовољство због организовања састанка јер сувише дуго траје блокада рада Споменика природе „Пећина Растуша“ због нерјешених имовинско-правних односа. Указао је на чињеницу да иако је 2012. године ова пећина проглашена заштићеном већ од 2013. године она је затворена за посјетиоце због захтјева мјештанина који истичу да имају право власништва над парцелама у обухвату заштићеног подручја (улаз у пећину) услијед чега је дошло до покретања судског поступка за уређење међа код Основног суда у Теслићу. Предсједник удружења је рекао да је у протеклом периоду разговарао са начелником општине Теслић и тражио подршку за рјешавање овог проблема.

Предсједник ТО општине Теслић, г. Данијел Петровић је рекао да ради у ТО општине Теслић од 2013. године и да добро познаје цјелокупну ситуацију, те је свијестан чињенице да се ради о веома значајном туристичком потенцијалу, који од 2013. године није у функцији, а што представља велику штету.  Подсјетио је присутне да су организовани доласци туриста једно вријеме јако добро функционисали и да је тада финансијским средствима Туристичке организације замијењена ограда, ураћена улазна капија са натписом добродошлице на почетку пјешачке стазе и реконструисана расвјета, извршена је замјена свјетиљки, односно постављена су расвјетна тијела која не одају топлоту и на тај начин не нарушавају микроклиму пећине. Убрзо након ових активности кренули су финансијски захтјеви од стране власника парцела и неовлаштено закључавање пећине од НН лица, након чега је рад Пећине Растуша заустављен. Покренут је судски поступак, који је „стајао“ неколико година због боловања судије, коме је додијељен случај. Током тог мировања слати су захтјеви за убрзање поступка и тек након што је Туристичка организација тражила помоћ од Министарства за просторно уређење, грађевинарство и екологију и Министарства трговине и туризма, а Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију ургентно реаговало, случај је додијељен другом судији.
Међутим, судски поступак је окончан одбацивањем захтјева због немогућности прибављања сагласности власника двије парцеле око улаза у пећину, јер је на једној парцели било 12 насљедника, чије потписе њихов представник није успио прикупити. Након тога, у сарадњи са Општином Теслић, инициране су активности на рјешавању наведеног проблема на начин да се у сарадњи са Правобранилаштвом покрене поступак експропријације.

Гђа. Бранка Јотановић, преставница Општине Теслић је потврдила спремност и подршку општине Теслић у рјешавању проблема у циљу што бржег стављања у функцију пећине Растуша. Указала је да су активности у погледу покретања поступка експропријације у току и да у том поступку активно сарађују са ТО општине Теслић.

Представница министарства гђа. Дакић је питала представницу општине Теслић да ли је донесена одлука општине Теслић којом су послови управљања Спомеником природе „Пећина Растуша“ повјерени ТО општине Теслић. Гђа. Јотановић је одговорила да одлука није донесена, те ће се доношење исте планирати у наредном периоду.

Предсједник удружења „Еко парк“ Растуша је изразио спремност и заинтересованост да се овом удружењу повјере управљачки послови јер сматра да су способни као мјештани МЗ Растуша да могу обезбједити отварање улаза у пећину, као и да обављају све активности неопходне за функционисање пећине Растуша.

Гђа. Стојичић је образложила могући начин повјеравања послова управљања, тако што би општина Теслић повјерила послове управљања ТО општине Теслић и удружењу „Еко парк“ Растуша, а што је већ била пракса код неких заштићених подручја. Такође, указала је на потребу да се размотри ова могућност, приликом доношења одлуке од стране Скупштине општине Теслић.

Представник Републичког завода, г. Ковачевић,  је презентовао информације о спелеолошим објектима који су проглашени заштићеним на територији Републике Српске и проблеме са којима се исти сусрећу, те је нагласио да пећина Растуша представља објекат који ће допринијети развоју туризма општине Теслић. Међутим, нагласио је да се мора водити рачуна да се не наруше природне вриједности овог заштићеног подручја и да тај број посјета треба да се ограничи. Такође, предложио је да се без обзира на присутне проблеме приступи изради плана управљања а чије доношење је обавеза која произилази из Закона о заштити природе и Одлуке Владе Републике Српске којим је пећина Растуша проглашена спомеником природе. Истовремено изразио је спремност да Републички завод подржи ту активност. Такође, предложио је могућност успостављања сарадње ТО општине Теслић са удружењем у реализацији послова управљања јер ће на тај начин остварити најбоље резултате у управљању, а путем закључивања споразума о сарадњи.

На крају састанка донесени су сљедећи закључци:

  1. Општина Теслић ће приступити разматрању и доношењу Одлуке о повјеравању послова управљања Спомеником природе „Пећина Растуша“;
  2. Министарство и Републички завод дају пуну подршку свим активностима на рјешавању проблема управљања Спомеником природе „Пећина Растуша“;
  3. Управљач заштићеног подручја Споменик природе „Пећина Растуша“ ће приступити изради Плана управљања уз подршку Републичког завода.

0 Коментарa

Још нема коментара

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.