Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Реакције и саопштење поводом објављеног текста и настале ситуације при расподјели буџетских средстава за клубове

Представници Укрине код Миличевића / Фото: ФБ

Након јучерашњег текста под насловом „ФК Укрина понижена, Општина показала неразумијевање за остварене резултате”, одржан је састанак Општинске управе и представника фудбалског клуба Укрине, стигле су многобројне реакције а огласио се и Пролетер.

Саопштење из Оштинске управе преносимо у цјелости.

Данас је у просторијама Општинске управе Теслић одржан састанак Стручног савјета за спорт, начелника одјељења за друштвене дјелатности и начелника општине Теслић Милана Миличевића са представницима Управе Фудбалског клуба Укрина из Чечаве.
Тема овог састанка су биле припреме за почетак нове фудбалске сезоне и учешће ФК Укрина у Другој лиги Републике Српске и активностима које је руководство клуба предузело у овом периоду, као и о другим темама везаним за сагледавање тренутног стања спорта и фудбала на подручју општине Теслић.
На састанку је констатована досадашња добра и коректна сарадња између Општинске управе Теслић и овог клуба, а разговарано је и о будућим пројектима и активностима које би се реализовале и уз подршку општине.
Представници Управе ФК Укрина овом приликом су се оградили од писања појединих портала на друштвеним мрежама у којима су изнесене неистините информације о подршци Општинске управе овом клубу, посебно имајући у виду чињеницу да је писменим захтјевом и пројектом предложеним од стране управе клуба према Општинској управи за суфинансирање рада затражено 33.750 КМ, а Стручни савјет за спорт, уз сагласност начелника у складу са правилником, категоризацијом и оствареним резултатима је дао приједлог да се ФК Укрина из буџета општине Теслић подржи са 34.000 КМ.
На састанку је констатовано да овај износ који представља суфинансирање рада клуба није довољан да покрије трошкове учешћа у Другој лиги, али је изражено очекивање да ће се остатак средстава надомјестити подршком спонзора, као што је пракса у свим спортским организацијама које функционишу на здравим основама.
Начелник општине Теслић ће у складу са потребама и могућностима из буџетских средстава додатно подржати и ФК Укрина, као и све остале спортске организације на подручју општине Теслић.

Поводом нашег писања огласили су се (по увиду у адресу е-поште) и из Пролетера, оставивши коментар испод јуче објављеног текста. Коментар преносимо у цјелости.

Хтио бих само да укажем на неке неистине које сте навели у тексту:

1. Не постижете ништа што цинично омаловажате Пролетер и пребацујете све на поље политике и тако због својих интереса дижете тензију међу нашим клубовима.

2. Истине ради, Пролетер у свом омладинском погону има скоро 150 дјеце од предпјетлића до омладинаца. Од тога су 5 такмичарских селекција, које сваки викенд играју своје утакмице и плаћају превоз за гостовања или трошкове службених лица за домаће утакмице. Како ви стојите на том пољу?

3. Груба неистина је да Радолинку одржава „Комуналац“. Одржавање главног и помоћног терена, као и трибине и уопштено кошење зелених површина и чишћење смећа на и око стадиона, врше искључиво људи и из ФК Пролетера и Школе фудбала. Ако имате неки доказ да директор „Комуналца“ редовнио шаље своје раднике на Радолинку, молио бих да га изнесете. Евентуално, врше одвоз смећа када се већ све обави.

4. Што се тиче самог бесплатног кориштења Радолинке, шта ви очекујете? Да Пролетер као спортски симбол Теслића плаћа кориштење главног терена који сам одржава, као што је објашњено у претходном пасусу? Или да плаћа кориштење помоћног терена који су заједничким снагама и залагањем оспособили, оградили и освјетлили управа Школе фудбала и Пролетера, навијачи, родитељи, старији дјечаци итд? Да ли би наш клуб и школа фудбала требали да плаћају кориштење свлачионица и просторија које су сами уредили, реновирали, одржавају? Да ли би требали узети у закуп ливаду на којој ће никнути нови терен који ће такође да се уреди и огради и оспособи за тренинге најмлађих селекција Пролетера?

5. Зашто се ви не организујете и направите освјетљен терен, као што су се појединци из свих структура нашег клуба организовали и својим средствима успјели да реализују тај инфраструктурни подухват? Јел то немате довољно заинтересованих појединаца да засуку рукаве, уложе своја средства и покрену тај пројекат? Јел немате дијаспоре у вашем и околним селима која гравитирају Чечави?

6. Још једна од нејасноћа у овом тексту је следећи навод:

„У односу на Пролетер, чланови Управног одбора ФК „Укрина “ морају да издвоје финансијска средства како би имали право на коришћење терена и свлачионица. Укрина такође самостално одржава и уређење фудбалски терен.“

Коме плаћате кориштење властитог терена и свлачионица? Мјесној заједници Чечава, ОШ Јеврем Станковић или већ коме? Гдје она ваша „позитивна прича да је читав Чечавски крај уз своју Укрину“? И шта је спорно у томе што сами косите терен, што ми већ радимо годинама и постоји особа коју плаћа клуб? Или што наши играчи, тренери, чланови управе, родитељи дјеце, навијачи, старији дјечаци редовно организују радне акције и волонтерски све раде из љубави према клубу и за добробит своје дјеце. Ко вам брани да се сами организујете и одржавате и даље терен? Значи имате пар стотина појединаца који воле Укрину, па направите редовно или с времена на вријеме радне акције. Или су ти људи ту само кад треба да се фешта, пије и једе на прославама испод шатора?

7. Да би вас неко поштовао, прво научите да поштујете старије од себе који ове године пуне 95 година. Не правите себи алиби за евентуални незавршетак сезоне, пошто је то учестало у нашем рангу такмичења последњих 10 година (примјери ФК Мајевац, ФК Лијешће, ФК Младост Доња Слатина…) да клубови одустану на полусезони. Већ засуците рукаве, радите, трудите се, нек сваки појединац да свој допринос и нек ради оно за шта је стручан, оформите омладински погон да игра такмичарске утакмице, дајте својој дјеци прилику да путују и такмиче се са својим вршњацима. У Пролетеру можете имате и спортског пријатеља, али лоше сте кренули са причом и нико не цијени оне што се не боре, најављују одустајања и свуда траже алиби.

Спортски поздрав.

Саопштење портала

Изражавамо задовољство што је одржан састанак, што су постигнути одређени договори и што ће клуб моћи рачунати на додатну помоћ Општине у наредном периоду. Имајући у виду важност коју клуб има у Чечави, било је за очекивати оштру реакцију и разочарање дијела представника клуба, навијача и мјештана којима је до клуба стало.

Ми на порталу немамо проблем што се из одређених разлога Управа клуба оградила од наших навода, али сматрамо да би коректније било да се Управа оградила од „дијела Управе” који је незадовољан и можда у афекту иступио у јавност. На тај начин се не би бацала љага на портал, који увијек настоји да подржи клуб и који се труди да објективно извјештава о свим стварима, не упуштајући се у политичке и друге игре, широко заступљене у нашем јавном простору.

И даље смо при тврдњи да се благовремено и уз одређене упуте приликом реализације пројекта, могла и морала избјећи овако неправична разлика у додјељивању буџетских средстава за два клуба која играју у истом рангу такмичења. Чечави, која се суочава са великим потешкоћама у обезбјеђивању финансијских средстава и која је у хроничном инфраструктурном дефициту, апсолутно не мањкају пројекти.

Напомињемо да објава на порталу није била усмјерена на фудбалски клуб Пролетер нити има карактер напада на њега. Напротив, честитамо им на добијдним средствима и радујемо се његовом гостовању у Чечави.

Из коментара Пролетера се јасно види ниво изграђености њихових терена, спортских објеката, расвјете, као и обим рада са дјецом. Истина је да ово Укрина нема, и управо због тога и са оваквом расподјелом средстава, наступиће још већи јаз међу клубовима, гдје Укрина и Чечава у односу на град остају на маргинама опстанка.

Када се потеже питање спонзора, треба имати у виду да ће Пролетер, узевши у обзир његову историју и мјесто гдје игра, бити у прилици да обезбиједи много већа финанцијска средства по овом основу.

Из Пролетера се позивају на омладиу и своју ”Школу фудбала”, не помињући да је на истом конкурсу та школа самостално добила 10.000,00 КМ, што укпна средства која одлазе на Радолинку увећава на 85.000,00 КМ. Сматрамо да је ово велика и неправична разлика у односу на 34.000,00 КМ које ће стићи (ако буде среће) у Чечаву.

Наводећи успјехе које Пролетер остварује у обезбјеђивању финансијских средстава и других привилегија код Општинских структура и власти, понављамо да ми тиме не нападамо Пролетер, него им се дивимо и желимо да све те успјехе удуплају у идућој такмичарској сезони. Критику смо упутили Општинској управи и Начелнику. Критику упућујемо и наивној (и надиграној) Управи чечавског клуба, која ће се у наредном периоду морати боље ангажовати у обезбеђивању средстава за функционисање и напредак наше Укрине.

И на крају, можда ће изјава начелника Милана Миличевића дата 2019. године, приликом посјете Пролетеру, мало појаснити насталу ситуацију и третман који клуб на Радолинци има.

Начелник Миличевић је истакао да је ФК “Пролетер” један од симбола Теслића, те да је јако битно да поред других клубова у Теслићу функционишу у пуном капацитету. Он је нагласио да сходно значају “Пролетера” Општинска управа Теслић за овај клуб издваја трећину буџета предвиђеног за суфинансирање рада спортских организација, као и да се у буџету предвиђена средства за “Пролетер” исплаћују редовно, 80.000 КМ за прошлу годину, а за прва 4 мјесеца текуће 2019. године исплаћено је 22 хиљаде КМ.

– Миличевић о односу Општинске власти према Пролетеру

0 Коментарa

Још нема коментара

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.