Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Педесетак посјетилаца првог радног дана Растушке пећине

У пећинским ходницима / Фото: Данијел Петровић

Данас је, послије десет година под кључем, своја тешка метална врата свијету отшкринула Растушка пећина. Педесетак посјетилаца првог радног дана обишло је овај богати археолошки, палеонтолошки и биоспелеолошки споменик природе и природног добра од националног значаја. Гости првенци су имали прилику да у 350 метара уређених ходника открију све скривене љепоте, у којима се сталагмити, саливи, бигрене каде и пећински хлијероглифи смјењују са фрагментима пећинских стубова, који подсјећају на античке и ренесансне дворце и споменике различитих боја.

Овај изванредни спелеолошки објекат, у коме су живјели далеки преци нама данас познатих животиња, у ком трагови људи датирају из раздобља старог између 30 000 и 60 000 година, биће отворен за посјете уторком, сриједом, петком, суботом и недјељом у периоду од 12 до 19 часова.

Растушка пећина је под заштитом Завода за заштиту културно историјског и природног насљеђа Републике Српске, и спада у природно добро II категорије, а од 2012. године је заштићена у категорији Споменик природе.

Приповиједајући о историји православља у Растуши, одлазећи парох растушки се једне прилике дотакао и пећина рекавши да је од свих пећина на овој планети, најславнија Витлејемска пећина.

Из ње је засјало човјечанству сунце истине и љубави. Ни једна друга пећина није толико опјевана као Витлејемска, у којој се родио спаситељ свијета. Велика је слава наших српских пећина и има много необјављене њихове историје, јер многе пећине наше заиста чине велико поглавље у историји нашега народа. То поглавље се може подијелити у три наслова: „Пећине као богомоље”, „Пећине као устаничке зборнице” и „Пећине као народни збјегови”.

– говорио је парох растушки

Треба ли љепши позив за посјету Растушкој пећини?

Неколико тренутака забиљежених данас

О пећини смо писали и у „Растушким цртицама из прошлости”

0 Коментарa

Још нема коментара

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.